Cauti RCA ieftin? Vezi cum te poti pacali

Website-urile care compara tarifele la RCA te pot ajuta sa alegi rapid cele mai ieftine polite de asigurare. Au inceput insa sa apara capcane. ExpertulBanilor.ro iti arata cum te poti pacali.

Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net

Unii brokerii de asigurare au creat website-uri unde poti compara tarifele la RCA. Metoda este simpla si comoda: completezi datele personale si informatiile din talonul de inmatriculare si ti se afiseaza tarifele oferite de societatile de asigurare. Dupa ce alegi oferta dorita, polita de asigurare este trimisa la tine acasa, prin serviciile de curierat.

Desi totul pare simplu, chiar si cu aceste aplicatii online te pot pacali si poti ajunge sa cumperi o polita mai scumpa daca nu esti atent.

Modul de ordonare al ofertelor nu este mereu corect

Atunci cand iti afiseaza rezultatele, te astepti ca ofertele sa fie ordonate,  de la cea mai ieftina la cea mai scumpa.

Informatiile afisate pe website-uri pot da aceasta impresie, dar in realitate, se poate intampla ca oferte atractive sa fie puse in coada clasamantului.

O astfel de situatie se intampla pe rca-ieftin.ro. In urma unei simulari, am gasit urmatoarea situatie: primele 5 oferte sunt ordonate crescator (Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Astra, Asirom), cu prime de asigurare cuprinse intre 197 lei si 415 lei.

rca-ieftin-tarife-ordonateOferta de pe locul 2 este asezata pe locul 6

Daca nu parcurgi lista pana la capat, ai impresia ca totul este corect. Mai jos, apar insa surprize.

Oferta Uniqa este afisata pe locul 6, desi prima de asigurare este de 224 lei. Corect ar fi fost ca aceasta oferta sa apara pe locul 2.

Oferta Uniqa este afisata pe locul 6, desi prima de asigurare este de 224 lei. Corect ar fi fost ca aceasta oferta sa apara pe locul 2. Astfel, o oferta atractiva pentru consumator este pusa in coada clasamentului, intr-o maniera care te poate induce in eroare.

De aceea, este important sa parcurgi toata lista de oferte. Nu te baza pe modul in care sunt ordonate de catre brokerul de asigurare.

Interesul brokerului este sa incaseze comisioane. Unele societati de asigurare ii platesc comisioane mai mari, iar altele mai mici. Prin urmare, interesul sau este sa vanda politele cu cele mai mari comisioane, astfel ca e tentat sa plaseze restul ofertelor pe pozitii inferioare in clasament.

Pe tine te intereseaza sa platesti prime cat mai mici si de aceea, este recomandat sa verifici toate tarifele din lista prezentata.

Brokerii nu iti prezinta intotdeauna toate ofertele din piata

Totodata, este important de stiut ca un broker de asigurare nu iti prezinta neaparat toate ofertele din piata. In realitate, brokerii afiseaza doar tarifele de la societatile de asigurare cu care lucreaza. Astfel, ca poti exista oferte mai ieftine, care nu apar in tabele comparative oferite de brokerii de asigurare.

De exemplu, in exemplul de mai sus, brokerul afiseaza doar 8 oferte de RCA, in timp ce in total sunt 11 societati de asigurare, care pot sa emita polite RCA.

De aceea, este important sa verifici in prealabil pe site-ul ASF lista societatilor de asigurare, pentru a te asigura ca nu lipsesc din oferta brokerului, societati ale caror tarife ai fi interesat sa le cunosti. In acest caz, poti intra direct pe website-ul companiei de asigurare. Majoritatea au aplicatii online, care permit calcularea primelor la asigurarea RCA.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult