Cat conteaza bonusul la cumparaturi in alegerea cardului de credit?
Bancile promoveaza deseori cardurile de credit scotand in evidenta diverse programe de loialitate, sub forma unor bonusuri la cumparaturi. ExpertulBanilor.ro iti arata cat ar trebui sa cantareasca aceste avantaje in decizia ta.
“Utilizeaza cardul de credit si primesti bonus in puncte sau cash!”. Este un mesaj publicitar des intalnit atunci cand bancile incearca sa convinga clientii sa achizitioneze un card de credit.
Faptul ca poti primi inapoi 3% sau 5% din valoarea cumparaturilor cu cardul pare foarte atractiv. Nu intotdeauna insa aceste beneficii te avantajeaza prea mult.
Totul depinde de modul in care intentonezi sa utilizezi cardul de credit. Daca ai in vedere sa imprumuti o suma de bani pe care sa o rambursezi in timp, nu bonusurile la cumparaturi ar trebui sa te intereseze! Vei economisi mai multi bani daca alegi un card de credit cu o dobanda anuala efectiva (DAE) cat mai mica.
Bonusurile devin interersante atunci cand utilizezi perioada de gratie
Bonsurile devin interesante doar atunci cand intentionezi sa utilizezi perioada de gratie oferita de card. Adica, platesti cu cardul cumparaturile, iar la prima scadenta – rambursezi pana la ultimul leu tot ce ai cheltuit.
In felul acesta, esti scutit de dobanda, motiv pentru care acest cost nu te intereseaza. In acest caz, programele de loialitate iti pot aduce lunar castiguri, care pot depasi comisioanele de administrare asociate cardului.
Majoritatea detinatorilor de carduri nu utilizeaza insa perioada de gratie. Campaniile publicitare ale bancilor pun insa intotdeauna accent pe acest aspect, fortand consumatorii sa acorde atentie unui detaliu din oferta, care – de cele mai multe ori – nu ar trebui sa conteze in decizia de achizitie a unui card de credit.