Kilometrajul real va putea fi verificat prin SMS

Registrul Auto Roman intentioneaza sa puna la dispozitia cumparatorilor auto de masini second-hand un serviciu care sa permita verificarea kilometrajului real al masinii prin SMS.

Foto: tuelekza/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: tuelekza/ FreeDigitalPhotos.net

Fenomenul masinilor rulate cu kilometraj fals este unul de amploare, cumparatorii avand putine solutii la dispozitie pentru a se proteja importriva acestui tip de inselaciune.

De asemenea, masini cu o vechime mica, cu putini kilometri la bord, dar implicate in accidente grave sunt vandute cumparatorilor ca fiind in stare perfecta de functionare, cu explicatii de genul “a fost condusa de sotia sefului un an, iar acum o vinde ca si-a luat alta noua”.

Informatii in timp real despre daune si kilometri reali

Situatia s-ar putea schimba ca urmare a unui proiect initiat de Registrul Auto Roman (RAR), in colaborare cu ASF, care are ca scop o informare rapida, corecta si transparenta a cumparatorilor.

Printr-un SMS transmis catre RAR, cumparatorii vor putea afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventualele deficiente avute in timp de masina, precum si informatii generale despre daunele inregistrate de catre acel autovehicul.

In limitele furnizarii unor informatii care se supun reglementarilor de protectie a datelor, ASF va sprijini acest proiect prin transmiterea de informatii privind cazierul de daune al fiecarui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de dauna.

ITP mai des pentru autovehiculele implicate in accidente grave

Un alt proiect sustinut de catre cele doua institutii este introducerea inspectiei tehnice pentru repunerea in functiune a autovehiculelor.

Conform acestei propuneri, autovehiculele grav avariate in urma unui accident vor avea valabilitatea ITP suspendata si vor avea nevoie de o verificare a conformitatii starii tehnice.

Autoturimul va putea fi utilizat doar daca se constata ca indeplineste cerintele functionale si dimensionale. Aceasta verificare va fi obligatorie pentru o lista de avarii, care pun in pericol siguranta rutiera si va fi aplicabila tuturor autovehiculelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult