Ce este perioada de gratie?

Perioada de gratie este unul din avantajele principale ale cardurilor de credit, deoarece iti permite sa cheltuiesti bani de pe card fara sa platesti dobanda.

Daca depasesti chiar si cu o zi data scadenta sau daca nu rambursezi pana la ultimul leu suma cheltuita, banca iti va percepe dobanda pentru intreaga perioada in care ai folosit creditul. Prin urmare, utilizarea perioadei de gratie necesita disciplina financiara.

Atentie
Ca sa nu platesti dobanda, trebuie sa rambursezi toate sumele cheltuite in luna anterioara, pana la urmatoarea scadenta.

Modul in care se aplica perioada de gratie depinde de ciclul lunar de tranzactionare, stabilit de banca. Acesta functioneaza similar ca factura de telefonie mobila: lunar, toate tranzactiile efectuate in ultimele 30 de zile sunt cumulate si se stabileste suma datorata si termenul de plata.

Daca platesti tot soldul datoriei pana la termenul de plata, atunci nu vei plati dobanda.

Important: Suma minima de plata trecuta in extrasul de cont nu reprezinta soldul datoriei, ci suma pe care trebuie sa o achiti pentru a nu fi penzalizat cu intarzieri de plata.

Termenul de plata se stabileste in functie de perioada de gratie. De exemplu, avem un card cu perioada de gratie de 50 de zile, iar ciclul de tranzactionare incepe pe 1 a fiecarei luni.  Termenul de plata va fi in data de 20 a lunii urmatoare, pentru tranzactiile efectuate in luna anterioara.

Capcana
Nu toate persoanele isi permit sa achite cumparaturile in perioada de gratie. Bancile mizeaza pe acest aspect, pentru a te incuraja sa faci tranzactii cu cardul.

Perioada de gratie este valabila, in general, atunci cand faci cumparaturi cu cardul. Foarte putine banci ofera perioada de gratie, pentru la retragerea de numerar de la ATM. O data ce ai retras bani de la bancomat, pierzi perioada de gratie pentru toate tranzactiile efectuate in luna respectiva.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult