Costuri mai mici la procesarea platilor cu cardul

Comisia Europeana forteaza cresterea competitiei intre procesatori de plati cu cardul, cu scopul de a oferi comerciantilor acces la o oferta mai competitiva. Beneficiile ar urma sa fie resimtite si de consumatorul final.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Regulamentul privind comisioanele de interschimb emis de Comisia Europeana in 2015 impune sa existe o independenta intre schema de carduri si activitatea de procesare a platilor.

Acest lucru impedica schemele de carduri sa favorizeze propriile entitati in detrimentul altor companii de procesare a cardurilor.

Pentru a asigura aceasta independenta, Comisia Europeana a emis un nou set de cerinte, care vor intra in vigoare din 7 februarie 2018.  Noile reguli limiteaza schimbul de informatii si impune conturi separate de profit si pierdere, organizatii corporatiste distincte si proces decizional separat pentru schema de carduri si propria entitate de procesare a platilor.

Aceasta separatie incurajeaza concurenta pe segmentul procesarii platilor cu cardul, in beneficiul comerciantilor si, indirect, al consumatorului final.

Comisia Europeana considera ca o competitie mai intensa va conduce la reducerea costurilor pentru tranzactiile cu carduri si la diversificarea aplicatiilor mobile de plata.

Multi consumatori folosesc platile cu cardul zilnic in magazine si pe internet. Regulamentul Comisioanelor de Interschimb a plafonat comisioanele percepute de banci la aceste tranzactii, care sunt suportate in cele din urma de catre consumatori. Noile reguli vor aduce mai multa competitie in procesarea platilor cu cardul, ceea ce va permite reducerea mai departe a costurilor, in beneficiul consumatorilor si comerciantilor”, afirma comisarul european pentru competitie, Margrethe Vestager.

Regulamentul din 2015 a introdus o limita maxima pentru comisioanele la platile cu carduri de debit si de credit, restrictii care sunt aplicabile in toate statele membre ale UE, inclusiv in Romania.

In plus, regulamentul da dreptul consumatorilor si comerciantilor sa aleaga ce tip de card doresc sa utilizeze  pentru plata (card de debit, credit, card de loialitate sau card premium), fara sa existe vreo conditionare din partea schemelor de carduri sau a bancilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult