Asigurari RCA: Constatarea pagubelor se face in maximum 5 zile
Societatile de asigurare sunt obligate sa efectueze constatarea pagubelor in maximum 5 zile de la notificarea primita de la persoana pagubita, conform modificarilor adoptate de autoritatea de supraveghere.
ASF a modificat recent norma privind asigurarile RCA si impune un termen maxim pentru constatarea pagubelor.
De acum inainte asiguratorii trebuie sa efectueze constatarea in maxim 5 zile de la momentul notificarii de catre persoana pagubita.
“Necesitatea introducerii unui termen pentru constatarea pagubelor a aparut datorita faptului ca unii asiguratori acorda termene pentru acest lucru, ajungand pana la 1 luna, in cazul sarbatorilor”, se arata in nota de fundamentare publicata de ASF.
Prin urmare, pagubitii erau nevoiti sa stea 1 luna cu masina avariata doar ca sa li se faca constatarea, dupa care asiguratorul mai are la dispozitie inca 3 luni ca sa ofere un raspuns la cererea de despagubire.
Ar fi de dorit ca perioada de 3 luni sa fie scurtata de catre ASF (cel putin in cazul daunelor de valori reduse), pentru a evita amanarea intentionata a comunicarii unui raspuns pana aproape de expirarea termenului limita.
Mai multe detalii despre procedura de despagubire gasesti in Ghidul Reparatiilor pe RCA.
ASF faciliteaza aparitia unor competitori din alte state membre ale UE
Noua norma privind asigurarea RCA faciliteaza accesul pe piata interna a unor competitori din alte state membre ale UE.
Aderarea la UE a deschis piata interna pentru orice societate de asigurare din UE. In baza pasaportului european, acestea pot oferi asigurari in Romania, fara sa aiba nevoie de autorizarea ASF.
Vechea norma impunea insa asiguratorilor care vor sa vanda polite RCA ca sa aiba in fiecare judet o unitate, prin care sa vanda asigurari si sa asigure constatarea pagubelor. Aceasta conditie a fost eliminata, deoarece reprezenta o bariera importanta, impunand oricarui potential competitor sa faca investitii importante in construirea unei vaste retele teritoriale.
In plus, noua norma permite ca activitatea de constatare si lichidare a daunelor sa poata fi efectuata si prin intermediul unui contract de mandat cu o societate specializata.
Modificarile vin ca urmare a raportului publicat de Consiliul Concurentei la sfarsitul lui 2015, ocazie cu care s-a semnalat ca piata asigurarilor RCA se caracterizeaza printr-un nivel scazut de concurenta, iar numarul jucatorilor a scazut de la 17 la 10 in decurs de 10 ani.