ASF suspenda autorizatia pentru Carpatica Invest

carpatica-sibiuAutoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis suspendarea pentru o perioada de 90 zile a autorizatiei de functionare a Carpatica Invest, din cauza subcapitalizarii societatii.

Decizia a fost luata in vederea remedierii situatiei financiare si atragerii de noi resurse de capital.

Pe perioada suspendarii autorizatiei, societatea poate efectua operatiuni de depunere si retragere de numerar in/din conturile clientilor si operatiuni de transfer a valorilor mobiliare catre Sectiunea I a Depozitarului Central sau catre alte conturi indicate de clienti.

Actionarul vrea sa isi vanda participantia

Decizia ASF a fost luata dupa ce auditorul  – KPMG Audit – nu a putut sa-si exprime nici o opinie cu privire la situatiile financiare aferente anului 2013.

In plus, actionarul majoritar (Banca Comerciala Carpatica) – care detine 95% din actiunile Carpatica Invest –  a informat ASF ca intentioneaza sa vanda participatia, iar in cazul in care nu va gasi un cumparator, intentioneaza sa convoace AGA pentru a aproba lichidarea voluntara a societatii.

Sechestrul a afectat fondurile proprii

De asemenea, ASF a tinut cont in luarea deciziei de faptul ca, in august 2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o ordonanta de luare de masuri asiguratorii, prin instituirea unui sechestru asupra unor bunuri mobile si imobile detinute de Carpatica Invest, precum si asupra unor titluri de participatie detinute de Carpatica Invest la alte societati.

Nivelul fondurilor proprii este direct afectat de sechestru, avand in vedere ca activele indisponibilizate nu pot fi utilizate imediat si nerestrictionat pentru acoperirea riscurilor sau pierderilor. In aceste conditii, fondurile proprii disponibile au ajuns la echivalentul a mai putin de 50.000 euro.

La sfarsitul lui 2013, activul net al societatii era mai mic de jumatate din valoarea capitalul social subscris, nefiind indelinita conditia ceruta de legea societatilor comerciale (art. 153^24), se mentioneaza in decizia ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult