ASF cere asiguratorilor sa refaca tarifele RCA

Foto: bandrat/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bandrat/ FreeDigitalPhotos.net

ASF cere asiguratorilor sa recalculeze tarifele la RCA, ca reactie la reclamatiile primite in ultima perioada cu privire la scumpirea politelor RCA. 

Transportatorii au iesit in strada pe 15 decembrie 2016, nemultumiti de faptul ca tarifele la RCA s-au triplat in ultimii 2 ani.

A doua zi dupa protest, ASF a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca are deja un plan de masuri in acest sens.

In timp ce transportatorii erau la miting, angajatii ASF efectuau controale inopinate la toate cele 9 societati care emit polite RCA, pentru a verifica modul de calcul al tarifelor.
 
In urma acestui control, ASF a cerut asiguratorilor sa refaca tarifele pentru anul 2016 si sa notifice autoritatea de supraveghere pana la sfarsitul acestui an.

Modul de calcul al tarifelor trebuie sa tina cont de urmatoarele cerinte:

  • eliminarea coeficientului de majorare la tarifului de baza calculat pentru o categorie de autovehicule in baza codului CAEN;
  • excluderea din tarif a costului pentru riscurile neaplicabile unui anumit segment de autovehicule (ex. excluderea riscului pentru daunele provocate in strainatate, in cazul autovehiculelor care prin natura lor nu pot parasi teritoriul Romaniei: autobuze, tramvaie, trolebuze, autoutilitare);
  • eliminarea sau limitarea semnificativa a influentei asupra tarifelor a costurilor generate de plata cu intarziere a daunelor;
  • luarea in calcul a informatiilor de tip calitativ privind profilul soferilor;
  • includerea in costuri a informatiilor privind starea tehnica si calitatea intretinerii vehiculelor.

  
In plus, ASF a modificat recent norma privind asigurarea RCA si a eliminat plafonul de 10% impus la reducerile comerciale. Astfel, asiguratorii pot face acum promotii cu discounturi mai mari de 10%.

Polita RCA va fi valabila pentru un singur sofer

ASF ne informeaza ca are si o strategie pe termen lung. Printre obiective urmarite se numara:

  • schimbarea modului de emitere a politei RCA, astfel incat polita sa fie emisa pe autovehicul si sofer. Daca imprumuti masina altei persoane, asigurarea RCA nu va mai fi valabila;
  • cresterea calitatii serviciilor pentru asigurati, prin introducerea decontarii directe;
  • crearea unei baze de date cu istoricul de incidente al unui sofer;
  • reglementarea modului de calcul a daunelor morale si a celor pentru vatamari corporale, prin infiintarea unei institutii de evaluatori medicali profesionisti. Aceasta masura va ajuta asiguratorii sa plateasca daune mai mici in aceste situatii.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult