5 pasi simpli pentru a creste sumele din contul de economii

Deschiderea unui cont de economii este primul pas pentru a crea o rezerva de bani. Expertul Banilor iti arata cum sa faci economiile din cont sa creasca repede, intr-un timp cat mai scurt.

Un cont de economii iti permite sa constitui o rezerva de bani pentru situatii neprevazute, dar poate fi folosit si pentru a economisi regulat, cu scopul de a face in final o anumita achizitie.

Dupa ce ai comparat ofertele, ai analizat dobanzile si comisioanele, urmeaza partea cea mai dificila: cum sa faci economiile sa creasca repede. Dobanda platita de banca este un mic ajutor, dar suma acumulata depinde in cea mai mare masura de tine.

Expertul Banilor iti arata 5 pasi simpli pentru a creste sumele economisite:

1.    Ca sa economisesti este nevoie, in primul rand, sa cheltuiesti mai putin. In acest sens, este important sa stii pe cheltuiesti banii. Fa o lista cu toata cheltuielile lunare si vezi de ce cheltuieli poti sa te lipsesti o perioada.

2.    O mare greseala a celor care vor sa economiseasca este ca asteapta ca la finalul lunii sa vada daca le-a mai ramas ceva bani, pentru a face o depunere in contul de economii. Daca economisirea este un obiectiv important pentru tine, atunci ar trebui ca suma lunara sa fie depusa in contul de economii cu prioritate, imediat dupa incasarea salariului. Unele banci ofera chiar optiuni de transfer automat, astfel incat economisirea poate deveni un obicei.

“suma lunara ar trebui sa fie depusa in contul de economii cu prioritate, imediat dupa incasarea salariului”

3.    Conturile de economii sunt remunerate, de foarte multe banci, in functie de soldul din cont. In acest sens, este important sa cunosti transele de dobanda si sa incerci sa mentii un sold cat mai mare. Uneori, o suma modifica depusa suplimentar, te poate califica pentru o dobanda superioara pentru totii banii din cont.

4.    Nu uita de soldul minim care trebuie mentinut in contul de economii, in cazul in care esti nevoit sa faci o retragere sau vrei sa depui o parte din bani intr-un depozit la termen, cu dobanda mai mare. Anumite oferte conduc la pierderea intregii dobanzi acumulate intr-o luna, daca soldul scade sub pragul minim.

5.    Dupa ce ai acumulat banii necesari si vrei sa faci achizitia dorita, evita sa retragi banii in numerar de la ghiseu. Comisionul standard este de 0,5% din suma retrasa. Pentru sume mari, poate insemna un cost important. Daca ai un card emis la aceeasi banca, vireaza banii in contul curent. Dupa aceea, poti plati cumparatura cu cardul la comercianti fara comision sau poti retrage numerar de la ATM, la costuri de 2 ori mai mici decat la ghiseu.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult