Tarifele notariale pentru darea in plata scad la jumatate

Ministerul Justitiei a decis ca tarifele notariale la darea in plata sa fie reduse la jumatate, astfel ca imprumutatii care aleg aceasta procedura vor suporta costuri mai mici.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Costurile suportate de consumatorii cu darea in plata scad inca o data, prin reducerea cu 50% a onorariilor pentru autentificarea actelor la notar.

Acest discount a fost aprobat prin ordin al ministrului justitiei (Ordinul nr. 3.540/2016), fiind publicat in Monitorul Oficial.

Este a doua masura ce urmareste scaderea costurilor cu darea in plata, dupa ce Ministerul de Finante a eliminat in urma cu cateva luni, impozitul pe vanzarea locuintei, datorat in astfel de situatii.

Aceste decizii au fost motivate de faptul ca persoanele care apeleaza la darea in plata se afla intr-o situatie financiara precara si reprezinta cazuri sociale care trebuie ajutate de catre stat.

Conform procedurii privind darea in plata, toate costurile notariale se suporta de catre consumator. In afara de onorariul notarului, datornicul are de achitat si tarifele de carte funciara.

Pasii de urmat pentru aceasta procedura sunt prezentati in Ghidul privind darea in plata.

Darea in plata este analizata de Curtea Constitutionala

Legea privind darea in plata a ajuns in prezent pe masa Curtii Constitutionale, dupa ce bancile au contestat in instanta notificarile primite de la clienti, sustinand ca legea este neconstitutionala.

Bancile contesta atat legea in ansamblul ei, cat si diverse articole punctuale.
 
Decizia Curtii este asteptata de toata lumea deoarece va debloca aceasta procedura. Conform datelor publicate de BNR, aproape 70% dintre notificarile clientilor au ajuns sa fie contestate, astfel ca legea nu isi poate produce integral efectele.

La randul lor, instantele de judecata amana deciziile in aceste cauze pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta cu privire la contestatiile inaintate de banci.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult