Studiul de impact privind clauzele abuzive este o pacaleala

Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit se tot amana, in asteptarea unui studiu de impact. BNR – institutia de la care se astepta acest raport – spune acum ca studiul de care se ocupa este altul. ExpertulBanilor.ro va prezinta cum este dezinformata opinia publica de jumatate de an.

Necesitatea elaborarii unui studiu de impact a aparut in februarie 2013, cand guvernul Ponta a decis sa amane intrarea in vigoare a noilor prevederi privind clauzele abuzive. Acestea ar permite ca toate contractele standardizate sa fie curatate de clauze abuzive, daca un singur client obtine o decizie favorabila in instanta.

Initial, studiul de impact era asteptat sa fie finalizat pana la 1 iulie 2013, cand legea clauzelor abuzive trebuie sa intre in vigoare in noua forma. Dar cum studiul nu era gata, termenul s-a amanat pana la 1 octombrie 2013.

BNR nu lucreaza la studiul de impact

bnr_img1Institutia responsabila pentru realizarea studiului este Banca Nationala. Insa ultimele comunicari arata ca banca centrala nu lucreaza la acest studiu, ci la altul.

Acesta nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive

“Studiul de impact aflat in derulare este axat pe gradul de transparenta asociat modului de determinare a veniturilor din dobanzi si comisioane in cadrul contractelor de creditare incheiate intre profesionisti si consumatori. Acesta nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive, ci analizeaza din punct de vedere economic, diverse situatii care pot conduce la modificarea contractelor de credit”, a precizat directorul Directie Secretariat din BNR, Iuliu Iacobescu, in urma unei solicitari primite de la Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania.

Legea este amanata pentru un motiv fictiv

Astfel, mai este o luna pana cand ultimul termen de amanare expira si supriza: studiul nu va fi gata, pentru nimeni nu lucreaza la el.

Angajamentul privind realizarea acestui studiu a fost mentionat si in scrisoarea de intentie catre FMI, unde se precizeaza: “Am initiat un studiu de impact si consultari publice […] pentru aplicarea codului civil, cu privire la prevederile despre clauzele abuzive din contractele de credit”.

Scrisoarea este semnata in iunie 2013 de Gabriel Chitoiu, ministrul de finante si Mugur Isarescu, guvernator BNR. Prin urmare, in urma cu 2 luni, aceste persoane spuneau in mod oficial ca studiul este in lucru, iar acum aflam ca BNR nu mai face acest studiu.

In nota de fundamentare pentru amanarea aplicarii legii, guvernul Ponta precizeaza ca “avand in vedere noile prevederi privind clauzele abuzive […] este necesara prorogarea termenului de intrare in vigoare pentru o perioada scurta, necesare efectuarii unui studiu de impact”.

In concluzie, motivul invocat pentru amanarea legii se dovedeste a fi doar un pretext pentru a pacali opinia publica.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult