Rabla 2015 va incepe din luna martie

fiestaProgramul Rabla 2015 urmeaza sa inceapa in cursul lunii martie, prima de casare oferita de stat fiind de 6.500 lei pentru un autovehicul uzat. Suplimentar, se pot acorda inca 3.000 lei.

Programul Rabla din 2015 are un buget alocat de 200 milioane lei, cu 33% mai mult decat in anul anterior. Vor fi disponibile 25.000 de vouchere, din care 20.000 pentru populatie si 5.000 lei pentru persoane juridice.

Timp de 10 zile, incepand de astazi (n.r. 16 februarie 2015), Ghidul de finantare va fi supus dezbaterii publice. Imediat dupa aceasta consultare, Rabla va demara cu etapa de validare a producatorilor in program, pentru ca in cursul lunii martie, sa poata fi accesat de catre toti romanii care vor sa-si inlocuiasca autovehiculele vechi, poluante, cu altele noi si cu emisii mult scazute”, a precizat ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Prima de casare va fi mentinuta la acelasi nivel ca si in anul anterior: 6.500 lei. Aceasta se acorda persoanelor care isi caseaza autovehiculul uzat, in vederea achizitionarii unuia nou, de la un producator autorizat. Autovehiculul uzat trebuie sa aiba o vechime de minim 8 ani de la data fabricatiei.

Eco-bonus de 3 ori mai mare

Spre deosebire de anul anterior, in 2015, valoarea eco-bonusului s-a triplat, de la 500 lei la 1.500 lei. Acesta se acorda daca autoturismul nou indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

  • cantitatea de emisii de dioxid de carbon este mai mica de 100 g/km;
  • se achizitioneaza un autoturism cu sistem de propulsie hibrid sau un autoturism nou, cu norma de poluare Euro 6, cu conditia ca achizitionarea si introducerea in circulatie sa aiba loc pana la 31 august 2015.

 

Un beneficiar poate accesa maxim 2 eco-bonusuri, astfel ca ajutorul de stat poate ajunge pana la 9.500 lei, la achizitia unei masini noi.

Ministrul mediului a precizat ca proprietarii de masini vechi pot sa cedeze altor persoane dreptul la prima de casare. Cedarea sa face numai in favoarea unei persoane fizice, care si-a exprimat intentia sa achizitioneze in nume propriu un autoturism nou.

Repartizarea voucherelor se face la fel ca in anul anterior, in sistem electronic, astfel ca se vor evita cozile de la centrele de casare. Daca vrei sa afli mai multe detalii despre acest program, citeste ghidul Programului Rabla.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult