Rabla 2014: Aglomeratia de la centrele de la casare ar putea disparea
Ministerul Mediului intentioneaza sa schimbe regulile de functionare ale programului Rabla in 2014. Tichetele nu vor mai fi acordate direct beneficiarilor, astfel ca aglomeratia de la centrele de casare ar putea disparea. ExpertulBanilor.ro iti prezinta regulile propuse.
Procedura de acodare a tichetelor Rabla s-ar putea schimba in acest an, conform proiectului publicat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
In Programul Rabla din acest an, tichetele nu vor mai fi acordate direct beneficiarilor, ci vor fi alocate prin sistem informatic, direct catre dealeri. Astfel, documentele pe care anterior proprietarii le depuneau la centrele de casare pentru a primi tichetul, de acum inainte vor fi depuse la dealer. Proprietarii care au masini vechi pot ceda dreptul de folosinta pentru prima de casare catre alte persoane.
Masura vizeaza cel mai probabil eliminarea aglomeratiei de la centrele de casare. Anterior, lumea se imbulzea sa isi caseze masina, pentru a prinde un tichet, cu scopul de a-l vinde ulterior catre persoanele interesate sa isi cumpere o masina noua.
Vechimea rablei este de minim 8 ani
O alta schimbare majora este reducerea vechimii masinii pentru care se acorda prima de casare. Daca in anul trecut, prima se acorda pentru masini mai vechi de 10 ani, acum se acorda pentru masini vechi de cel putin 8 ani.
Valoarea unui tichet va fi de 6.500 lei, iar suplimentar se poate acorda si un eco-bonus de 500 lei – maxim 2 cumulate – pentru fiecare din urmatoarele caracteristici ale masinii achizitionate:
- norma de poluare este Euro 6;
- emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici mai mici de 100g/km;
- masina are sistem de propulsie hibrid.
La achizitia unei masini se poate folosi un singur tichet Rabla si maxim 2 eco-bonus-uri. O persoana poate cumpara cate masini doreste prin programul Rabla.
Administratia Fondului de Mediu va aloca 20.000 de tichete, bugetul programului din 2014 fiind de 140 milioane lei.
Etapele programului
Tichetele pentru persoanele fizice vor fi alocate pe judete, in functie de numarul de autovehicule uzate din evidentele politiei. La nivel de judet, tichetele vor fi distribuite egal intre dealerii avizati.
Programul se va derula in 4 etape, fiecare etapa avand o durata de 2 luni. Calendarul acestor etape urmeaza sa fie stabilit ulterior.