Plata cu cardul: Ce avantaje are autentificarea prin SMS?

Plata cu cardul pe internet devine mai comoda atunci cand autorizarea finala a platii se face prin SMS in loc parola. Tot mai multe banci adopta acesta metoda in ultima perioada.

Foto: jannoon028/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jannoon028/ FreeDigitalPhotos.net

Majoritatea cardurilor bancare pot fi securizate pentru plati pe internet, astfel incat doar posesorul cardului sa poata face cumparatori. Tehnologia este denumita 3D Secure.

La inceput, securizarea s-a facut prin parolarea cardului. La inrolarea cardului in 3D Secure, clientul isi alege o parola si un mesaj de intampinare. De regula, bancile forteaza clientii sa parcurga aceasta etapa, atunci cand efectueaza a 3-a plata online cu cardul.

Problema cu aceasta parola este ca se poate uita foarte usor, mai ales daca nu obisnuiesti sa faci frecvent cumparaturi online.

Daca ai uitat parola, procedura este destul de complicata, deoarece nu exista optiunea de recuperare. Clientul trebuie sa contacteze banca, care trebuie sa reseteze apoi cardul, iar ulterior, clientul trebuie sa reia de la capat procedura de inrolare.

Cum functioneaza autentificarea prin SMS?

O metoda mult mai facila pentru consumator este ca autentificarea platii sa se faca printr-un cod SMS.

Etapele unei plati online sunt urmatoarele:

  • clientul introduce datele cardului pentru efectuarea platii (numarul cardului, numele posesorului, luna si anul expirarii, codul CVC/CVV)
  • browserul web solicita apoi introducerea unui cod pentru autorizarea platii;
  • clientul primeste acest cod prin SMS pe telefonul mobil;
  • introduce codul in formular si finalizeaza plata.

Avantajele autentificarii prin SMS

In cazul autentificarii prin SMS, clientul nu mai este nevoit sa retina inca o parola si evita situatia neplacuta cand trebuie sa renunti la cumparaturi pentru ca ai uitat parola.

In plus, sunt evitate slabiciunile legate de parole. Atat timp cat bancile nu forteaza clientii sa aleaga o parola puternica, exista riscul ca parola sa fie usor de ghicit.

Mai mult, exista obisnuinta de a folosi aceeasi parola la mai multe conturi, din comoditate, ceea ce face ca parolarea cardului sa fie usor de intuit in anumite cazuri de catre fraudatori.

Trimiterea codului prin SMS elimina aceaste inconveniente, insa este mai costisitoare pentru banci. La fiecare tranzactie, acestea trebuie sa suporte costurile cu trimiterea SMS-ului.

Vestea buna este ca tot mai multe banci aleg aceasta metoda de autentificare in ultima perioada, iar numarul lor a ajuns la 5:

  • ING Bank
  • Raiffeisen Bank
  • BRD
  • Veneto Banca
  • Banca Transilvania (din 8 noiembrie 2016)

 
Pentru a utiliza cardul pe internet, trebuie doar sa te asiguri ca numarul tau telefon figureaza corect in baza de date a bancii. Daca ti-ai schimbat recent numarul, mergi la banca si completeaza o cerere de actualizare a datelor personale.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult