Cardurile pot fi parolate pentru cumparaturi pe internet
Cardul tau bancar poate fi parolat, pentru a creste siguranta platilor online. ExpertulBanilor.ro iti arata care este procedura de parolare si care sunt limitele acestui sistem de siguranta.
Codul PIN este cheia de siguranta a cardului, atunci cand este utilizat la bancomat sau pentru plati la supermarket. Chiar daca pierzi cardul, cel care ti l-a furat nu va putea face nicio tranzactie daca nu cunoaste cele 4 cifre.
Codul PIN nu te protejeaza insa daca infractorul face cumparaturi pe internet. In acest caz, se pot face plati online cu cardul de catre orice persoana, deoarece informatiile necesare sunt trecute chiar pe card (seria cardului si codul CVV/CVVC).
In unele cazuri, parintii au sesizat ca proprii copii au facut plati online, fara autorizarea lor, utilizand datele trecute pe card.
Aceste situatii pot fi evitate, prin setarea unei parole la utilizarea cardului pe internet. Asa cum laptopul sau PC-ul personal pot fi parolate pentru a nu fi utilizate de catre alte persoane, si cardurile pot fi parolate pentru platile online. Procedura este denumita oficial “inrolare in sistemul 3D Secure”.
Acest lucru este posibil daca ai un card bancar emis de oricare din urmatoarele institutii financiare: BCR, Raiffeisen, UniCredit, BRD, Alpha Bank, Nextebank, CEC, Banca Transilvania, ATE Bank, RIB, Millennium Bank, RBS Bank, OTP Bank, Italo-Romena si Cetelem.
Cum se setez parola?
Procedura de inrolare se poate efectura pe site-ul Romcard – compania care proceseaza platile online, cu autentificare prin parola.
Trebuie sa completezi:
- numarul cardului (fara separatori);
- data expirarii cardului;
- codul numeric personal;
- parola initiala (ultimele 6 cifre din CNP + ultimele 6 cifre de pe card).
Dupa ce apesi pe butonul “Continuare”, vei putea alege o parola pentru platile online si un mesaj personal.
Mesajul personal te va ajuta sa detectezi tentativele de frauda, deoarece acest mesaj este cunoscut doar de banca. Astfel, ori de cate ori ti se cere parola, mesajul de intampinare va fi afisat deasupra.
Dupa ce ai setat parola, plata online cu cardul va fi posibila doar prin confirmarea parolei. Astfel, chiar daca vei pierde cardul, el nu va putea fi utilizat pe internet daca infractorul nu stie parola.
Care sunt limitele?
Bancile au conceput acest sistem de parolare a cardului pentru a-si reduce pierderile mari pe care suporta din cauza fraudelor online.
Protectia nu este insa completa, deoarece exista inca un punct slab: nu toate magazinele au implementat acest sistem de verificare a parolei online. Acest lucru este valabil in special la magazinele din strainatate, unde tranzactiile se fac inca dupa vechiul model: introducerea datelor inscrise pe card. In aceste situatii, parola nu mai este de folos.
Astfel, chiar daca ti-ai parolat cardul, regula de aur trebuie urmata mai departe: verifica lunar extrasul de cont si contesta orice tranzactie neautorizata.