Prima Casa 2018 a luat startul

Fondul de garantare a anuntat oficial lansarea programului Prima Casa 2018, dupa ce a primit aprobarea pentru distribuirea plafoanelor alocate catre banci.

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

FNGCIMM a primit acordul Ministerului Finantelor Publice pentru a incepe distribuirea plafonului de garantii de 2 miliarde lei, alocat in acest an.

15 banci sunt inscrise in program: Bancpost, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING, Leumi Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania si Unicredit.

Ofertele lor de finantare pot fi comparare pe ExpertulBanilor.ro in sectiunea Credite Prima Casa.

Pentru prima oara, alocarea plafoanelor catre banci a luat in calcul si factori calitativi, informeaza Fondul de garantare.

“De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale”, afirma directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

El a precizat ca in cursul anului trecut, s-au implementat proiecte pentru simplificarea procesului de analiza si pentru facilitarea accesului la informatii pe site-ul institutiei.

Fonduri mai putine in acest an

Este important de stiut de catre solicitantii de credite faptul ca fondurile alocate in acest an pentru garantii s-au redus la 2 miliarde lei.

“Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2010, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor”, semnaleaza FNGCIMM.

Daca cererea de credite va fi la fel de ridicata ca si in anul anterior, este de asteptat ca programul sa se termine din lipsa de fonduri, chiar din prima jumatate a anului.

Decizia de achizitie a unei locuinte nu ar trebui insa luata in graba din acest motiv, deoarece aceasta are implicatii pe termen lung.

Consumatorii ar trebui sa ia in calcul si alternativa unui credit imobiliar, unde avansul minim porneste de la 15%, fata de numai 5% in programul Prima Casa.

Expertul Banilor te ajuta sa-ti planifici decizia de achizitie a unei case cu ajutorul Planului Financiar, aplicatie care iti permite sa vezi cum va fi afectat bugetul familiei de obtinerea creditului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult