Falimentul personal, amanat pentru 2018

Procedura falimentului personal va fi amanata pentru a treia oara, noul termen pentru aplicarea legii fiind 1 ianuarie 2018. Motivul este acelasi: administratia publica este incapabila sa implementeze legea la timp.

Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong / FreeDigitalPhotos.net

Ministerul Economiei a publicat un proiect de ordonanta de urgenta, care are scop prelungirea termenului de intrare in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice. Asa cum ne-am obisnuit, proiectul apare cu cateva zile inainte ca legea sa intre in vigoare, respectiv data de 1 august 2017.

In nota de fundamentare, amanarea este justificata prin faptul ca nu se poate asigura derularea unor proceduri eficiente.

Amanare pentru pregatirea personalului

Mai precis, nu exista mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil. In acest sens, sunt necesare masuri de pregatire a personalului din toate institutiile publice implicate in procedura insolventei.

Un alt motiv il reprezinta numarul redus de posturi nou-create in instante. Ministerul Justitiei a infiintat 244 de posturi de judecator si 102 posturi de personal auxiliar, care insa se pot dovedi insuficiente pentru aceste noi tipuri de cauze.

In plus, Ministerul Economiei considera ca falimentul personal nu mai reprezinta o urgenta, in conditiile in care darea in plata a preluat o buna parte din utilitatea noii legi.
 
Este important de semnalat ca darea in plata poate oferi ajutor doar consumatorilor care au obtinut credite cu garantie imobiliara. Pentru cei care au luat credite de consum (credite de nevoi personale, carduri de credit, leasing sau credite rapide) si au ajuns supraindatorati, nu exista deocamdata niciun program de sustinere din partea statului.

Multe persoane nu beneficiaza de nicio protectie in caz de supraindatorare

Chiar si in cazul creditelor de consum, penalizarile impuse de banci pot face ca datoria sa creasca exponential, iar consumatorii sa devina captivi. Expertul Banilor a relatat cum un simplu card de credit poate duce la acumularea unor datorii foarte mari.

Conform datelor BNR, 45% dintre creditele acordate populatiei sunt de consum. Prin urmare, o buna parte dintre datornici nu beneficiaza de protectie in cazul in care nu mai pot plati ratele.

Este a treia oara cand legea insolventei persoanelor fizice sufera amanari. Termenul initial era decembrie 2015. Ulterior, a fost prelungit pentru 1 ianuarie 2017, iar apoi pentru 1 august 2017. Noul termen – 1 ianuarie 2018 – conduce la o intarziere totala de 2 ani pentru punerea in aplicare a acestei legi.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult