Creditele fara garantii sunt cel mai usor de refinantat

Creditele fara garantii sunt cel mai usor de refinantat atat prin prisma procedurilor, cat si dupa costurile ce trebuie platite in acest scop.

OUG 50/2010 a deschis calea refinantarilor de credite, prin modificarile aduse in domeniul comisionului de rambursare anticipata. Majoritatea contractelor semnate in anii anteriori, prevedeau comisioane importante de penalizare in eventualitatea unei rambursari anticipate.

Ordonanta a introdus prevederi stricte in acest sens, care se aplica la toate creditele acordate populatiei, indiferent de data semnarii contractului. Creditele cu dobanda variabila au devenit scutite de comisioane de rambursare anticipata. In schimb, la creditele cu dobanzi fixe, comisionul este de maxim 1%.

In aceste conditii, refinantarea creditelor fara garantii a devenit mai usor de realizat deoarece un cost important a fost eliminat sau diminuat semnificativ.

Creditele fara garantii sunt mai usor de refinantat si din punctul de vedere al procedurilor necesare. Documentatia este in general redusa. Fata de un credit de nevoi personale standard, singurul document suplimentar necesar este adeverinta cu soldul de rambursat. Aceasta se obtine la cerere de la banca unde ai actualul credit.

Cand este refinantarea avantajoasa?

Cel mai important aspect in refinantarea unui credit fara garantii este costul ofertei de refinantare.

Imprumuturile fara garantii sunt de regula de valori mici, ceea ce face ca refinantarea sa fie avantajoasa doar in anumite conditii speciale. Pentru a se obtine un castig consistent este necesar ca oferta de refinantare sa aiba dobanzi mult mai mici decat creditul actual.

De exemplu, ai un credit de 20.000 lei, la care mai ai de platit rate timp de 5 ani, la o rata a dobanzii de 20%.  Daca gasesti o oferta de refinantare cu o rata a dobanzii de 15%, atunci castigul obtinut prin refinantare este de peste 3.000 lei. Daca insa te refinantezi la o rata a dobanzii de 18%, castigul va fi de numai 1.300 lei.

Poti face calcule personalizate pentru a determina castigul obtinut, utilizand calculatorul Refinantare credit. Astfel, poti vedea din start cati bani vei economisi, pentru a decide daca oferta de refinantare este suficient de avantajoasa pentru tine.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult