Ce este contul bancar de baza?

Contul de plati cu servicii de baza permite consumatorilor sa aiba acces gratuit la servicii de incasari si plati, acest produs fiind conceput pentru persoanele cu venituri mici.

Foto: gnepphoto/ FreeDigitalPhotos.net/
Foto: gnepphoto/ FreeDigitalPhotos.net/

Bancile sunt obligate sa ofere un nou tip de cont bancar – denumit cont bancar cu servicii de baza, unde majoritatea operatiunilor sunt gratuite. Noul cont este disponibil din 27 ianuarie 2018, fiind introdus in Romania, ca urmare a transpunerii pe plan national a unei directive europene.

Contul bancar de baza poate fi obtinut de orice consumator – nu doar din Romania, ci si de orice rezident dintr-un stat membru al UE. Singura conditie este ca acesta sa nu detina un cont de baza la o alta banca din Romania sau un alt cont bancar in tara.

Accesul la acest cont nu este conditionat de achizitionarea unor produse suplimentare de la banca.

Contul de baza are urmatoarele avantaje:

  • nu exista comisioane cu deschiderea si inchiderea de cont
  • costuri zero la depunerile si retragerile de numerar de la ghiseele sau ATM-urile oricarei din tara si strainatate.

Pentru restul serviciilor, banca este obligata sa practice costuri rezonabile, care nu pot depasi comisioanele practicate la celelalte tipuri de conturi.

Conditii speciale pentru consumatorii vulnerabili

Contul de baza este mai avantajos in cazul persoanelor cu venituri mai scazute  – denumite oficial persoane vulnerabile din punct de vedere financiar, deoarece aceasta beneficiaza de mai multe operatiuni gratuite.

In categoria persoanelor vulnerabile sunt inclusi consumatorii al caror venit lunar nu depaseste echivalentul a 60% din castigul salarial mediu brut previzionat in ultima prognoza macroeconomica de catre Comisia Nationala de Prognoza, in anul in curs pentru anul urmator.

Pentru 2018, salariul mediu brut este estimat la 4.162 lei. Prin urmare, sunt incluse in categoria persoanelor vulnerabile, cele cu un venit brut lunar de pana la 2497,2 lei.

In acest cazuri, urmatoarele servicii vor fi oferite gratuit:

  • depunerile de numerar la ghiseu
  • retragerile de numerar la ghiseu si al ATM-urile oricarei banci din tara
  • 10 operatiuni de plata, gratuite pe luna (transfer bancar, debit direct sau plati cu cardul)

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult