Cum aleg un cont bancar?

Decizia de alegere a unui cont bancar ar trebui sa tina cont atat de comisioanele practicate, cat si de reteaua de unitati si bancomate a bancii.
 
Cel mai important aspect in alegerea unui cont bancar il reprezinta costurile. In mare parte, oferta bancilor este similara, astfel ca ar trebui sa te intereseze sa obtii serviciile de care ai nevoie la cel mai bun pret.

Atunci cand comparam costurile, trebuie sa avem in vedere comisioanele pentru operatiunile la care urmeaza sa apelam si nu toata lista de comisioane a bancii. De exemplu, daca nu vrei sa efectuezi plati in valuta, comisioanele practicate de banca la aceste tranzactii nu ar trebui sa conteze in luarea unei decizii.

Ca punct de plecare, poti avea in vedere comisioanele de baza, care apar atunci cand utilizam un cont bancar. Operatiunile pentru care urmeaza sa fim tarifati cel mai frecvent ar trebui sa aiba o importanta mai mare in luarea deciziei.

Pe langa costuri, consumatorul ar trebui sa acorde atentie si retelei teritoriale a bancii, in special, in materie de bancomate. Este util sa ai in zonele de interes (acasa, langa job) un bancomat de unde poti retrage bani la costuri mici.

De exemplu, degeaba ai comisioane zero la retragerea de numerar de la ATM, daca nu exista niciun bancomat in zonele pe care le frecventezi. Vei fi nevoit in multe cazuri sa retragi bani de la ATM-urile altor banci, la costuri mult mai mari, deoarece nu ai timp sa te deplasezi pana la bancomatele bancii.

In cazul bancilor cu retea restransa, este de dorit ca oferta sa permita retrageri gratuite de la ATM-ul oricarei banci din tara.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult