Ce comisioane au conturile bancare?

Conturile bancare au o lista lunga de comisioane, insa nu toate aceeasi importanta. Expertul Banilor iti prezinta costurile pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand alegi un cont bancar.

Foto: 2nix/ FreeDigitalPhotos.net

Lista de tarife si comisioane asociate unui cont bancar se poate intinde pe cateva pagini, astfel ca analizarea costurilor poate parea un demers descurajant.

Vestea buna este ca multe dintre aceste comisioane nu au vreo importanta pentru tine, deoarece se refera la servicii pe care majoritatea consumatorilor nu le utilizeaza.

Expertul Banilor iti prezinta mai jos, costurile relevante in cele mai dese situatii:

comisionul de administrare – ar trebui sa te intereseze costurile de administrare pentru serviciile pe care vrei sa le utilizezi (cont curent, card de debit, internet banking) sau abonamentul pachetului de cont curent. Acest cost va fi perceput luna de luna, astfel este important sa verifici nivelul sau. E bine de stiut ca sunt banci care nu percep costuri de administrare, in special, la pachetele pentru incasarea salariului;

comisionul de retragere de numerar – in cazul in care ai doar un cont curent, trebuie sa verifici comisionul de retragere numerar la ghiseu. Daca ai un card de debit, este mai ieftin sa retragi bani de la bancomat, caz in care ar trebui sa te intereseze cu prioritate, comisionul de retragere de la ATM;

comisionul pentru incasari din viramente – acest comision este perceput de unele banci atunci cand intra bani in contul clientului; acest tip de comision este foarte neplacut, insa poate fi evitat, deoarece nu toate bancile il percep.

comisioanele pentru plati in lei (transfer bancar)  – verifica aceste tarife in functie de canalul prin care intentionezi sa faci platile; de exemplu, daca vei face plati prin internet sau prin mobile banking, ar trebui sa te intereseze doar comisioanele practicate la platile prin aplicatiile online.

CITESTE MAI DEPARTE

Cum aleg un cont bancar?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult