BCR ofera clientilor captivi o alternativa de refinantare

bcr 4Persoanele care au luat credite cu garantie ipotecara de la BCR inainte de 2009 au la dispozitie o solutie de refinantare la costuri decente, dupa ce ani la rand au fost obligati sa suporte dobanzi foarte mari.

Inainte de criza financiara, BCR acorda credite in valuta, la dobanzi variabile, ce erau ajustate de catre banca in mod discretionar. In acest scop, banca utiliza o dobanda interna de referinta, valabila si in prezent.

In 2008, cand a aparut criza financiara, dobanzile interbancare la euro si dolari (Euribor si Libor) au atins minime istorice, coborand sub 1%.

Dobanda interna pe care BCR o stabilea nu a tinut cont de aceste evolutii. Dimpotriva, dobanzile erau fixate la niveluri foarte mari. Iar aceasta situatie nu a durat cateva luni, ci ani la rand.

In 2013, Expertul Banilor semnala faptul ca BCR mentine dobanzile la valori foarte mari pentru clientii captivi. De exemplu, la euro, dobanda de referinta era de 8%.

Nici acum situatia nu s-a schimbat deoarece aceasta dobanda interna este de 7,8% la euro, in conditiile in care Euribor are valori negative!

Si trebuie avut in vedere ca dobanda de la credit cuprinde si o marja peste dobanda de referinta. Astfel ca la un credit ipotecar, clientii suporta dobanzi chiar si de 10% la euro.

BCR spune ca si-a schimbat mentalitatea

De curand, BCR a anuntat ca a lansat o oferta speciala pentru toti clientii cu credite in valuta. Acestia isi pot refinanta imprumuturile in conditii favorabile.

Pentru refinantarea unui credit ipotecar/imobiliar, banca ofera o dobanda fixa de 4,95% in primii 5 ani, dupa care dobanda va fi variabila, avand o marja de 3 puncte procentuale peste Euribor.

La creditele de nevoi personale cu ipoteca, oferta de refinantare are dobanzi cu 1% mai mari.

Dana Demetrian, vicepresedintele de retail al BCR, spune ca oferta este disponibila pentru clientii existenti fara sa fie necesara o analiza suplimentara a veniturilor sau a garantiilor. Conditia este sa nu aiba restante.

Prin urmare, clientii captivi de la BCR – care nu isi pot refinanta creditul la nicio alta banca din cauza scaderii veniturilor sau a valorii de piata a locuintei – vor putea in sfarsit sa isi reduca rata la credit. Estimarile BCR indica o posibila scadere cu pana la 30% a ratei lunare.

Pentru a reduce durata de aprobare a refinantarii, BCR a contactat notari publici, care vor fi disponibili in unitati pentru a face posibila semnarea mai rapida a documentelor necesare.

“Suntem o banca diferita fata de acum trei ani, avem o noua filozofie de business, si acest lucru se vede in masurile pe care le luam”, afirma Dana Demetrian.

Ea spune ca banca a inceput sa asculte mai bine clientii si a creat o unitate speciala dedicata imbunatatirii experientei clientilor. 

Un cititor Expertul Banilor ne-a semnalat insa ca oferta BCR este conditionata de angajamentul clientului de a renunta la orice litigiu actual sau viitor impotriva bancii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • da bine….dar de ce nu spuneti ca cei de la BCR ofera varianta asta doar in conditia in care clientii sa renunte la orice litigiu actual sau viitor impotriva bancii pentru clauzele abuzive pe care le aveau in contractele vechi?e doar alt praf in ochi dat oamenilor de rand…”iti scadem rata dar nu mai ai nici o pretentie la banii de care te-am furat pana acum!!!” cam asta e ideea celor de la BCR…pentru ca daca ar fi sa dea banii luati abuziv de la oanei nu doar ca s-ar inchide respectivele credite dar cei de la BCR ar mai trebui sa dea si bani de la ei…

    • Multumim pentru completare!

Comentariile sunt inchise.