Avansul minim scade, sub presiunea concurentei

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Concurenta dintre banci incepe sa isi faca simtite efectele, astfel ca avansul solicitat de banci coboara pana la un minim de 20%, dupa aparitia legii darii in plata.

Legea darii in plata a fortat bancile sa majoreze avansul minim la creditele ipotecare, pentru a nu ajunge in situatia de a primi inapoi o locuinta care valoareaza mai putin decat soldul creditului.

Unele banci au reactionat, inca de cand legea era dezbatuta in Parlament, cum este cazul Raiffeisen care a urcat avansul minim la 35%.

Ulterior, au urmat anunturi similare din partea altor banci, iar avansul minim se plasa intre 30% si 35%.  

In cele din urma, concurenta dintre banci incepe sa isi faca simtite efectele, fortand reducerea avansului la valori mai mici.

Pragul minim – 20%

Pragul minim atins pana acum pentru avans este de 20% la creditele in lei la Veneto Banca. Un avans similar practica si Banca Transilvania, insa numai pentru creditele destinate achizitionarii primei locuintei. Avansul standard este de 25%.

Un avans de 25% la imprumuturile ipotecare se mai intalneste la ING Bank, UniCredit Bank si Intesa Sanpaolo.

Aceste evolutii sunt linie cu estimarile initiale avansate de Expertul Banilor, cand legea era inca in dezbatere, iar bancherii amenintau ca avansul va urca la 40%-50%, pentru a-si sustine pozitia impotriva proiectului de lege.

Efectele concurentei vor continua

Asistam acum doar la prima runda de efectele concurentiale, dupa ce legea darii in plata a fost aprobata. Este de asteptat ca bancile care initial au reactionat mai agresiv isi ajusteze ulterior avansul, deoarece devin necompetitive.

Merita semnalat faptul ca suma maxima imprumutata de banca reprezinta un reper concurential chiar mai important decat costul creditului, pe care bancile nu il pot ignora. Majoritatea consumatorilor se uita in primul rand la suma pe care o pot obtine si abia apoi la costul creditului, atunci cand aleg o banca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult