Darea in plata: Avansul minim la creditele imobiliare ar putea creste semnificativ

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care au de gand sa obtina credite imobiliare in urmatoarele luni ar putea fi nevoite sa suporte plata unui avans mai mare la obtinerea unui credit pentru locuinta, ca urmare a procedurii privind darea in plata.

O noua lege ar putea permite clientilor sa scape de creditele imobiliare predand cheile de la casa bancii.

Aceasta procedura va aduce beneficii persoanelor care nu mai pot achita creditul ipotecar si au acumulat restante.

De asemenea, legea ofera o noua sansa si clientilor buni-platinici care au cumparat locuinte in perioada 2007-2008, cand preturile la case erau foarte mari.

Criza financiara a prabusit preturile apartamentelor astfel ca sunt cazuri cand datoria fata de banca a devenit mai mare decat valoarea locuintei. La creditele in valuta, deprecierea cursului de schimb a accentuat acest efect, deoarece datoria fata de banca a crescut. Clientii aflati in aceasta postura ar putea decide ca nu mai este rentabil sa achite pana la capat aceste credite si sa se gandeasca sa ia totul de la zero.

Cum vor reactiona bancile?

Daca aceasta lege va fi promulgata atunci este probabil ca oferta de creditare sa sufere anumite schimbari. Bancile vor urmari sa se protejeze pe viitor de pierderile pe care aceasta procedura le poate aduce.

Singurul mod in care pot face acest lucru este sa se asigure ca valoarea locuintei este in orice moment mai mare decat soldul creditului. In acest fel, clientul nu mai este motivat sa apeleze la darea in plata, deoarece castiga mai mult daca isi vinde singur casa si stinge apoi creditul din suma incasata.

Iar daca se intampla ca un client sa prefere darea in plata, atunci banca isi va putea acoperi datoria vanzand direct locuinta.

Acest lucru se traduce printr-un avans minim mai mare la creditele imobiliare. In prezent, normele BNR impun un avans minim de 15% la creditele imobiliare in lei, iar toate bancile au adoptat acest prag minim.

Pe viitor, noua lege ar putea forta bancile sa creasca avansul spre pragul de 25-30%, asa cum se practica in mod curent inainte de relaxarea creditarii in 2007.

Credite cu un avans mai mic ar putea fi obtinute doar daca clientul aduce in garantie mai multe imobile.

Programul Prima Casa ar putea fi de asemenea modificat, deoarece avansul minim de 5%  – cat este acum – va expune atat statul cat si bancile la un risc foarte mare. In acest caz, clientul nu are prea mult de pierdut daca alege sa predea casa bancii dupa un an sau doi.

Ofertele se vor schimba intr-un timp scurt, daca legea devina aplicabila

Persoanele care acum se pregatesc sa solicite un credit imobiliar ar trebui sa aiba un plan de rezerva, pentru a se asigura ca pot dispune de un avans mai mare, daca se va impune ulterior.

Noua lege ar urma sa intre in vigoare in numai 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, astfel ca ofertele bancilor se vor schimba destul de rapid, urmand sa fie afectate inclusiv dosarele in curs de aprobare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult