Cum se platesc daunele?

Pagubitul trebuie sa faca o cerere de despagubire catre societatea, de la care a cumparat asigurarea obligatorie a locuintei, in urma producerii unei eveniment asigurat.

Persoanele care beneficiaza de ajutor social trebuie sa faca cererea direct la PAID, societatea care va plati toate despagubirile.

Cererea de avizare trebuie trimisa in cel mult 60 zile de la data producerii pagubei si trebuie sa precizeze seria, numarul si data emiterii politei, evenimentul asigurat, pagubele suferite si marimea estimata a acestora. Formularea cererii obliga asiguratorul sa deschisa dosar de dauna.

In maxim 5 zile de la transmiterea cererii, un inspector constatator se va deplasa la adresa imobilului si va constata daunele. Dupa aceea, pagubitul va primi un exemplar dupa procesul verbal de constatare. Inainte de a semna acest document, verificati ca toate pagubele sa fie mentionate in procesul-verbal.

Este posibil sa vi sa ceara alte documente ulterior. Dosarul de dauna va fi apoi analizat si daca se aproba, pagubitul va primi bani pentru reparatia casei. Legea nu stabileste un termen maxim pentru plata despagubirilor.

Stabilirea producerii unui eveniment asigurat este conditionata de emiterea unui act de catre o institutie abilitata sa constate dezastrul natural, respectiv autoritatile nationale de seismologie, geologie, meteorologie si/sau hidrologie.

Daca esti nemultumit de solutia oferita de asigurator, poti face o reclamatie la ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult