Cand trebuie reinnoita asigurarea obligatorie de locuinta?

Asigurarea obligatorie de locuinta se reinnoieste de regula la expirare, insa pot fi situatii cand asiguratul trebuie sa cumpere o polita noua inainte de termen.

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Asigurarea obligatorie este emisa pentru o perioada standard de 1 an. In conditii normale, asigurarea trebuie reinnoita anual, atunci cand expira.

Exista insa situatii cand polita expira mai devreme. Acest lucru se intampla atunci cand se produce un risc asigurat, iar valoarea despagubirii este egala cu suma asigurata (10.000 euro sau 20.000 euro, dupa caz).

In asemenea situatii, asigurarea si-a produs integral efectele inainte de termen, astfel ca nu mai ofera nicio protectie pentru perioada ramasa.

Dupa efectuarea tuturor reparatiilor care conduc la satisfacerea cerintelor de locuit, proprietarul este obligat sa incheie o noua asigurare obligatorie.

Reintregirea sumei asigurate

In cazul in care care despagubirea este mai mica decat suma asigurata, atunci polita actuala ramane mai departe valabila. Din valoarea despagubirii, se retine o suma pentru reintregirea sumei asigurate, proportional cu despagubirea primita si perioada ramasa de asigurare.

De exemplu, daca suma asigurata este 20.000 euro, iar la 9 luni de la incheierea politei se plateste o despagubire de 10.000 euro, atunci suma necesara pentru reintregirea politei va fi de 2,5 euro (20 euro x 10.000/ 20.000 x 3 luni/ 12 luni).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult