Scumpirea locuintelor a intrat pe radarul de alerta al BNR

Preturile locuintelor si-au mentinut tendinta de crestere in ultima perioada, iar ritmul este unul destul de intens, semnaleaza BNR, care vede in aceasta evolutie riscuri la adresa stabilitatii sectorului financiar.

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

In primele 9 luni din 2016, preturile la locuinte au crescut cu 7,1% (in termeni anuali), in linie cu evolutiile regionale, arata ultimul raport de stabilitate financiara publicat de BNR.

Totusi, dinamica a depasit pragul de semnal impus de Comisia Europeana pentru dezechilibre macroeconomice, astfel piata imobiliara a intrat pe harta riscurilor monitorizata de BNR. Evolutiile imobiliare pot pune probleme la adresa stabilitatii financiare.

Conform estimarilor institutiilor de credit, dinamica preturilor rezidentiale a ramas pozitiva si in ultimul trimestru din 2016, precum si in primul trimestru din 2017.

Cererea forteaza cresterea preturilor

Analizele BNR indica inceperea unui nou ciclu de expansiune a pietei imobiliare, banca centrala urmand sa monitorizeze mai atent impactul acestor evolutii asupra sectorului financiar.

Cresterea preturilor la case a fost sustinuta in principal de cumparatori, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice, a majorarii veniturilor si a mentinerii costurilor creditelor la minime istorice.

Fluxul de credite ipotecare nou-acordate in 2016 a fost cu 12% mai ridicat comparativ cu evolutiile din aceeasi perioada a anului anterior. Iar dobanda medie reprezentativa pentru un credit ipotecar a fost de 3,5% in decembrie 2016, fata de 3,8% in decembrie 2015.

Conditiile favorabile de creditare au incurajat consumatorii sa-si cumpere o locuinta, in special prin programul Prima Casa, care a asigurat 65% din vanzarile de creditele pentru locuinte in anul anterior.

Gradul de accesibilitate al locuintelor este in continuare ridicat. Perioada medie necesara pentru achizitia unui apartament standard in Bucuresti a fost de 7,3 ani in 2016 (raportul dintre pretul imobilelor si venituri).