Scumpirea locuintelor a intrat pe radarul de alerta al BNR

Preturile locuintelor si-au mentinut tendinta de crestere in ultima perioada, iar ritmul este unul destul de intens, semnaleaza BNR, care vede in aceasta evolutie riscuri la adresa stabilitatii sectorului financiar.

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

In primele 9 luni din 2016, preturile la locuinte au crescut cu 7,1% (in termeni anuali), in linie cu evolutiile regionale, arata ultimul raport de stabilitate financiara publicat de BNR.

Totusi, dinamica a depasit pragul de semnal impus de Comisia Europeana pentru dezechilibre macroeconomice, astfel piata imobiliara a intrat pe harta riscurilor monitorizata de BNR. Evolutiile imobiliare pot pune probleme la adresa stabilitatii financiare.

Conform estimarilor institutiilor de credit, dinamica preturilor rezidentiale a ramas pozitiva si in ultimul trimestru din 2016, precum si in primul trimestru din 2017.

Cererea forteaza cresterea preturilor

Analizele BNR indica inceperea unui nou ciclu de expansiune a pietei imobiliare, banca centrala urmand sa monitorizeze mai atent impactul acestor evolutii asupra sectorului financiar.

Cresterea preturilor la case a fost sustinuta in principal de cumparatori, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice, a majorarii veniturilor si a mentinerii costurilor creditelor la minime istorice.

Fluxul de credite ipotecare nou-acordate in 2016 a fost cu 12% mai ridicat comparativ cu evolutiile din aceeasi perioada a anului anterior. Iar dobanda medie reprezentativa pentru un credit ipotecar a fost de 3,5% in decembrie 2016, fata de 3,8% in decembrie 2015.

Conditiile favorabile de creditare au incurajat consumatorii sa-si cumpere o locuinta, in special prin programul Prima Casa, care a asigurat 65% din vanzarile de creditele pentru locuinte in anul anterior.

Gradul de accesibilitate al locuintelor este in continuare ridicat. Perioada medie necesara pentru achizitia unui apartament standard in Bucuresti a fost de 7,3 ani in 2016 (raportul dintre pretul imobilelor si venituri).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult