Programul Prima casa va avea fonduri suficiente pana la sfarsitul lui 2014

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima casa a primit fondurile suplimentare de la guvern, ce vor permite acordarea de credite pana la sfarsitul lui 2014.

Pe 22 septembrie 2014, guvernul a aprobat o hotarare pentru a permite tuturor bancilor sa continue sa acorde credite Prima Casa. In ultimele luni, multe banci au ramas fara fonduri, astfel ca nu au mai putut acorda credite.

Guvernul a decis ca fondurile alocate initial exlcusiv pentru achizitia de locuinte ANL sa fie utilizate pentru finantarea achizitiei oricarui tip de locuinta.

In urma acestei decizii, Fondul de garantare (FNGCIMM) estimeaza ca bancile vor putea acorda credite in valoare de 710 milioane lei. In opinia FNGCIMM, acest buget este suficient pentru a acomoda cererile care pot sa apara pana la sfarsitul lui 2014.

Cand vor primi bancile fonduri noi?

Pentru ca hotararea aprobata de guvern sa fie pusa in aplicare, este necesar ca aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial. Fondul de garantare a precizat ca, imediat dupa publicarea hotararii, va pune fondurile la dispozitia bancilor pentru a putea acorda noi credite.

“In perioada imediat urmatoare, numarul de solicitari depuse de beneficiarii programului Prima Casa va atinge un varf, generat de realocarea sumelor destinate initial pentru locuinte ANL”, afirma Silvia Ciornei, director general la FNGCIMM.

Multe persoane au depus dosare de credit la banci si au fost anuntate ulterior ca s-au terminat garantiile de stat. Aceste dosare urmeaza sa fie trimise la FNGCIMM imediat dupa suplimentarea fondurilor.

Pentru ca dosarul lor sa ajunga cat mai repede la fond, clientii trebuie sa verifice daca extrasul de carte funciara mai este valabil. In cazul in care a expirat, va fi nevoie sa aduca la banca un nou extras, inainte ca dosarul sa fie trimis la Fondul de garantare.

De asemenea, daca le-a expirat antecontractul, vor trebui sa incheie un act aditional cu vanzatorul pentru prelungirea termenului si apoi sa-l depuna la banca.

“Ii asiguram pe clientii nostri ca nu vor fi probleme in procesarea solicitarilor pe care le vom primi in aceasta perioada pentru a ne incadra in continuare in termenul de maxim patru zile lucratoare de acordare a garantiilor, de la data depunerii dosarelor complete si corect intocmite”, a precizat Silvia Ciornei.

FNGCIMM permite solicitantilor de credite sa verifice online stadiul dosarului de credit Prima Casa, in cazul in care banca l-a trimis la Fond.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult