Programul Prima Casa va fi accesibil si pentru romanii din strainatate

victor-ponta1Guvernul Ponta vrea sa extinda programul Prima Casa si pentru romanii care muncesc in strainatate. In 2014, s-ar putea acorda 300 de credite de aceste tip.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de hotarare de guvern, in vederea modificarii programului Prima Casa, pentru a include si romanii care lucreaza in strainatate.

“Este o propunere venita din practica, prin care dorim sa-i sprijinim pe romanii care muncesc in strainatate sa isi achizitioneze sau sa isi cumpere o locuinta”, sustine ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu. In opinia sa, acest lucru ar conduce chiar la administrarea mai eficienta si cresterea gradului de utilizare a plafonului de garantii.

Declaratiile ministrului vin in contextul in care, in urma cu cateva zile, sute de romani riscau sa piarda avansul dat vanzatorului, deoarece unele banci isi epuizasera garantiile.

Solutia de avarie a fost deblocarea garantiilor alocate exclusiv pentru locuinte ANL. Acestea au fost slab utilizate, astfel ca pentru a eficientiza programul s-a decis ca fondurile respective sa fie utilizate acum pentru achizitia oricarui tip de locuinta.

Acum guvernul, vrea din nou blocarea unor fonduri, doar pentru romanii din strainatate.

300 de credite pentru diaspora

Plafonul ce urmeaza sa fie alocat este de 25 milioane lei. Din aceste garantii se pot acorda credite in valoare de 50 milioane lei. Daca tinem cont ca valoarea medie a unui credit a fost pana acum de 38.000 euro, atunci guvernul pune la bataie prin acesta masura aproximativ 300 de credite pentru romanii din strainatate.

Una din conditiile impuse pentru obtinerea creditului este ca solicitantul sa aiba permis de sedere si de munca, in statul respectiv. Persoanele care lucreaza in strainatate ar putea sa obtina credite mai ieftine daca se adreseaza bancilor din tara unde lucreaza.

Un credit de nevoi personale din Franta sau Germania poate avea costuri mai mici decat unul Prima Casa din Romania. In plus, pot obtine credite in euro – moneda in care isi incaseaza venitul –  evitand astfel riscul valutar. La noi, guvernul Ponta (la insistentele BNR) a interzis creditele Prima Casa in euro in vara lui 2013.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult