Magazinele vor putea oferi retrageri de numerar de pe card

Foto:  hin255/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hin255/ FreeDigitalPhotos.net

Posesorii de carduri vor putea efectua retrageri de numerar de la magazine, in limita sumei de 200 lei pe tranzactie. Operatiunea va fi insa costisitoare.

Parlamentul a adoptat recent o noua lege, prin care faciliteaza platile cu cardurile bancare. Comerciantii cu cifra de afaceri de peste 10.000 euro pe an vor fi obligati sa accepte cardurile.
 
Acest lucru va duce la extinderea considerabila a retelei de acceptare a cardurilor bancare, in special, in orasele mici, unde momentan, cardurile pot fi utilizate in mare poarte doar la bancomatele bancilor.

Prin aceasta masura, se vizeaza reducerea evaziunii fiscale deoarece platile cu cardul sunt transparente, iar comerciantii vor fi obligati sa emita bonuri fiscale pentru orice cumparatura.

Cum se deruleaza avansul in numerar?

Suplimentar, comerciantii au posibilitatea sa incheie contracte cu bancile, prin care sa ofere servicii de retragere de numerar din incasarile zilnice.

Magazinele care ofera acest tip de serviciu vor fi afisa in mod vizibil semnul pentru acordarea de avansuri in numerar, precum si costurile asociate.

Tranzactia se va derula ca si cum clientul ar efectua o plata cu cardul la comerciant. Suma maxima ce poate fi retrasa este de 200 lei pe tranzactie.

Costurile vor fi insa destul de piperate. Pe de o parte, aceste tranzactii sunt asimilate retragerilor de numerar de la bancomate, operatiune pentru care banca retine un comision. Suplimentar, comerciantul incaseaza un alt comision, de maxim 1% din suma retrasa.

Prin urmare, acest serviciu este recomandat doar daca ai neparat nevoie de numerar si nu gasesti niciun bancomat prin apropiere.

Amenzi dure pentru comercianti

Comerciantii s-ar putea sa fie insa retincenti sa furnizeze acest tip de serviciu, deoarece nu vor putea refuza nicio tranzactie de acest tip, daca semneaza contractul cu banca.

Ei trebuie sa ofere clientilor chiar si ultimii bani din casierie, riscand sa nu mai poate da restul la platite in numerar.

In caz contrar, magazinele risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 lei.

Toate taxele si impozitele se vor putea achita cu cardul

O alta modificare importanta este obligarea institutiilor publice sa accepte plata cu cardurile, pentru orice tipuri de obligatii.

Plata taxelor si impozitelor de orice fel se va putea efectua mai simplu, prin intermediul cardurilor de debit si de credit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult