Cum functioneaza procedura simplificata de insolventa?

Procedura simplificata de insolventa se aplica in cazul persoanelor in varsta sau fara capacitate de munca, ce nu obtin venituri si nu detin bunuri ce pot fi executate silit.

Legea stabileste o procedura simplificata de insolventa, care se aplica in cazul in care sunt indeplinite simultan urmatoarele criterii:

  • valoarea datoriilor este de cel mult 10 salarii minime pe economie (pana in 10.500 lei);
  • datornicul nu are bunuri si venituri ce pot fi executate silit;
  •  datornicul are peste varsta standard de pensionare sau si-a perdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

 

In aceasta situatie, comisia de insolventa sesizeaza direct instanta de judecata, pentru a constata indeplinierea conditiilor de mai sus.

Dupa pronuntarea instantei, se suspenda orice actiune existenta de executare silita si nu se mai calculeaza dobanzi si penalitati pentru datoriile acumulate.

Pe parcursul procedurii, consumatorul are urmatoarele obligatii:

  • sa plateasca datoriile curente;
  • sa nu obtina noi imprumuturi;
  • sa informeze anual, comisia de insolventa cu privire la situatia averii sale;
  • daca veniturile sale cresc cu cel putin jumatate din salariul minim pe economie, trebuie sa informeze comisia de insolventa.

 

In cazul in care se constata modificari semnificative ale veniturilor sau averii, comisia de insolventa poate dispune efectuarea de plati catre creditori.

Aceste masuri se mentin timp de 3 ani, dupa care comisia de insolventa publica decizia de incetare a procedurii de insolventa si conditiile necesare pentru stergerea datoriilor reziduale.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult