Cum se realizeaza stergerea datoriilor?

La sfarsitul procedurii de insolventa, consumatorul poate beneficia de stergerea datoriilor ramase. Anularea datoriilor nu vine automat, ci trebuie adresata o cerere in instanta.

Principalul beneficiu al procedurii de insolventa este ca la sfarsit, consumatorul beneficiaza de stergerea datoriilor ramase. De fapt, tocmai acest este scopul legii: sa permita consumatorului sa scape de datoriile pe care nu la mai poate rambursa.

Este foarte important de avut in vedere ca stergerea datoriilor nu vine automat. Dupa finalizarea procedurii de insolventa, datornicul trebuie sa faca o cerere speciala in instanta. Pasii de urmat difera, in functie de procedura urmata.

In cazul in care s-a aplicat planul rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa, pasii sunt urmatorii:

  • Comisia de insolventa va informa consumatorul cu privire la decizia de inchidere a procedurii, iar apoi decizia se va publica in Buletinul procedurilor de insolventa – sectiunea Debitori;
  • in termen de 60 zile de la publicare, consumatorul trebuie sa faca o cerere in instanta pentru stergerea datoriilor reziduale;
  • hotararea definitiva a instantei se publica in Buletinul procedurilor de insolventa, moment din care consumatorul nu mai poate fi executat silit pentru datoriile ramase.

 

Daca s-a aplicat procedura de lichidare de active, atunci comisia de insolventa si lichidatorul vor monitoriza situatia financiara a consumatorului timp de 5 ani.

Dupa 1 an, 3 ani, respectiv 5 ani de la inchiderea procedurii de lichidare de active, lichidatorul va intocmi un raport unde va prezenta cota de recuperare a datoriilor si seziseaza comisia de insolventa.

In cazul in care consumatorul si-a respectat obligatiile si este eligibil pentru stergerea datoriilor ramase, atunci comisia emite o decizie in acest sens. In baza acestei decizii, consumatorul trebuie sa faca o cerere in instanta. Abia dupa ce apare sentinta definitiva a instantei, datornicul va scapa de datoriile ramase.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult