Cum se stabileste planul de rambursare a datoriei?

Plan de rambursare a datoriilor poate fi pus in practica doar daca este agreat de majoritatea creditorilor. Decizia finala este luata de instanta de judecata.

In cazul in care comisia de insolventa decide ca se va aplica procedura unui plan de rambursare a datoriilor, se va desemna un administrator al acestei proceduri. In acel moment, se suspenda toate excutarile silite asupra averii consumatorului.

Administratorul stabileste apoi cu creditorii tabelul definitiv al sumelor datorate. Din acest moment, se suspenda calcularea oricaror dobanzi si penalitati.

Ulterior, administratorul si datornicul elaboreaza un plan de rambursare a datoriilor, unde se prezinta detaliat sumele datorate, veniturile si averea imprumutatului.

Durata planului de rambursare este de maxim 5 ani, insa poate fi prevazut ca acest termen sa fie prelungit cu maxim 12 luni.

La intocmirea planului de rambursare, se face o analiza intre costurile pe care le-ar suporta consumatorul daca ar ramane in acelasi imobil si cele care ar aparea daca si-ar schimba locuinta. De asemenea, se vor avea in vedere nevoile de locuit ale familiei. Daca se decide ca locuinta trebuie valorificata, debitorul va putea ramane in imobil minim 6 luni.

Planul de rambursare este evaluat apoi de catre comisia de insolventa, dupa care se trimite creditorilor. Pentru a fi aprobat, planul trebuie agreat de creditori ce reprezinta minim 55% din valoarea datoriilor.

In cazul in care creditorii voteaza favorabil, atunci instanta de judecata comunica din oficiu o hotarare definitiva, prin care aproba derularea procedurii de insolventa pe baza unui plan de rambursare.

In cazul in care creditorii voteaza impotriva planului, datoricul poate face contestatie in instanta. Daca planul propus este echitabil, conduce la rambursarea a minim 50% din datorii si permite o recuperare mai mare a datoriilor decat executarea silita a averii consumatorului, instanta poate confirma planul de rambursare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult