Cum functioneaza planul de rambursare a datoriei?

Planul de ramburare al datoriilor consta in rambursarea unui procent din totalul datoriilor acumulate si stergerea datoriilor ramase la sfarsitul perioadei.

Pe perioada planului de rambursare, consumatorul trebuie sa coopereze cu comisia de insolventa (din cadrul comisariatului judetean pentru protectia consumatorului), pentru a pune la dispozitia acesteia toate informatiile solicitate.

Trimestrial, trebuie sa comunice administratorului desemnat dovezi cu privire la platile efectuate. In cazul in care nu are loc de munca trebuie sa faca eforturi pentru a-si cauta unul. Totodata, datornicul trebuie sa urmeze cursuri de educatie financiara.

Trebuie informat administratorul in urmatoarele situatii:

  • cand obtine venituri suplimentare sau atunci cand se produce o scadere a veniturilor;
  •  cand primeste donatii sau mosteniri, a caror valoare este mai mare decat salariul minim pe economie;
  • in maxim 5 zile de la schimbarea domiciliului sau resedintei.

 

Daca in planul de rambursare s-a prevazut executarea unor bunuri, acestea vor fi vandute, conform regulilor stabilite in Codul de procedura civila.

Pe durata planului, consumatorul poate solicita imprmuturi numai pentru rezolvarea unei situatii grave si urgente, ce pun in pericol viata si sanatatea sa si a celor aflati in intretinere. Creditele se obtin cu acordul comisiei de insolventa.

Planul de rambursare dureaza 5 ani dupa care, daca platile au fost efectuate la termen, administratorul intocmeste un raport final. In 30 zile de la primirea raportului, comisia de insolventa emite decizia de inchidere a planului de rambursare, care se publica in Buletinul procedurilor de insolventa – sectiunea Debitori.

In urmatoarele 60 zile, debitorul trebuie sa face o cerere in instanta pentru stergerea datoriilor reziduale, atasand decizia comisiei. Abia dupa ce instanta se pronunta, datornicul scapa de datorii.

Daca planul de rambursare nu poate fi dus la indeplinire din motive neimputabile debitorului, atunci creditorii pot cere in instanta inchiderea planului de ramburare si deschiderea procedurii de lichidare de active.

In acest caz, debitorul nu mai beneficiaza de stergerea datoriilor reziduale. In plus, se vor recalcula dobanzile si penalitatile, pana la data curenta, astfel ca datoria totala va creste semnificativ.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult