Inflatia redevine pozitiva. Cum sunt influentate dobanzile in lei?

Rata inflatiei revine in teritoriu pozitiv, dupa un an si jumatate in care preturile au tot scazut. Acest lucru semnaleaza ca dobanzile in lei se pregatesc sa schimbe directia, urmand sa asistam la majorari semnificative.

Foto: freedooom/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: freedooom/ FreeDigitalPhotos.net

Din iunie 2015, rata inflatiei a devenit negativa si ramas in aceasta zona pana de curand. In ianuarie 2017, preturile au inceput din nou sa creasca, dupa un declin care a durat un an si jumatate.

Minime istorice, cu caracter exceptional

Inflatia negativa tras dupa ea si dobanzile in lei, care au atins noi minime istorice in aceasta perioada.

Indicele Robor la 3 luni a coborat din decembrie 2015 sub pragul de 1%, nivel la care se mentine si in prezent. In toata aceasta perioada, BNR a tinut dobanda cheie la 1,75%.

Revenirea inflatiei in zona pozitiva reprezinta un semnal ca situatia este pe cale sa se schimbe. Efectele vor fi resimtite in mod gradual, atat la nivelul creditelor cat si al depozitelor in lei.

inflatie-dobanzi-2015-2017

Schimbare de directie

Dobanzile la credite sunt influentate in mod direct de dobanzile interbancare, care se plaseaza acum mult sub valorile normale. In mod traditional, ratele Robor trebuie sa depaseasca dobanda cheie.

Aceasta reasezare ar urma sa aiba loc, inainte ca BNR sa majoreze dobanda-cheie, probabil in primul semestru al acestui an.

Conform proiectiei actuale a bancii centrale, rata inflatiei ar urma sa ajunga la 1,7% la sfarsitul acestui an. Acest lucru inseamna ca, in partea a doua a anului, am putea asista la prima majorare a dobanzii de catre BNR.

Majorari repetate la orizont

Mai mult, prognozele BNR semnaleaza o inflatie de peste 3%, pe tot parcursul anului 2018. Prin urmare, am putea asista la runde repetate de crestere a dobanzilor in lei intr-un interval destul de scurt, care ar putea salta ratele Robor dincolo de pragul de 3%.

In consecinta, ratele dobanzilor la credite risca sa sufere cresteri semnificative de peste 2,5 puncte procentuale intr-un interval de aproximativ un an si jumatate.

Pe de alta parte, vestile sunt favorabile pentru deponenti, care in ultimii ani, au fost nevoiti sa se multumeasca cu dobanzi modice. Din aceasta perspectiva, depozitele cu dobanzi fixe pe perioade mai mari de 1 an nu sunt recomandate in acest moment, deoarece este de asteptat ca randamentele sa creasca.

O strategie ar putea fi alegerea unei perioade de economisire de 6-12 luni, pentru a putea beneficia ulterior de noua conjunctura mai favorabila, la reinnnoirea depozitului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult