Grecii au inchis bancile de teama retragerilor masive

Foto: Banca Centrala a Greciei
Foto: Banca Centrala a Greciei

Guvernul grec a luat decizia de a inchide bancile pentru o saptamana, de teama ca deponentii vor sa-si retraga banii. Intre timp, grecii vor vota daca mai vor sa ramana in zona euro.

Grecia nu a ajuns la un acord de ultim moment cu creditorii internationali, astfel ca statul elen nu a avut bani ca sa plateasca o rata de 1,6 miliarde euro catre FMI.

In acelasi timp, Banca Centrala Europeana (BCE) a scos bancile grecesti de la terapie intensiva. Acestea au fost tinute in viata artificial, prin imprumuturi de la Frankfurt. In acest fel, bancile nu au ramas fara lichiditati, desi deponentii isi retrag de zor banii.

Duminica, 28 iunie 2015, BCE a decis sa limiteze la 89 miliarde euro ajutorul acordat Greciei prin facilitatea de lichiditati in regim de urgenta, refuzand pentru prima oara majorarea plafonului.

“Decizia Eurogroup (n.r. – de a nu prelungi termenul de plata) a determinat BCE sa nu majoreze lichiditatea catre bancile grecesti, fortand Banca Centrala a Greciei sa recomande bancilor sa ramane inchise, precum si sa introduca masuri restrictive pentru retrageri”, a precizat prim-ministrul grec, Alexis Tsipras.

Turistii au acces nerestrictionat la bancomate

Masurile restrictive adoptate in toiul noptii de guvernul grec sunt urmatoarele:

  • bancile vor fi inchise pana pe 6 iulie, inclusiv;
  • retragerile de la bancomate sunt limitate la 60 euro pe zi;

 

Pe de alta parte, nu exista restrictii pentru turistii straini in folosirea bancomatelor, iar tranzactiile electronice sunt neafectate, cardurile putand fi folosite pentru plati la comercianti.

In cazul in care urmeaza sa-ti petreci concediul in Grecia, nu te baza pe card, deoarece magazinele s-ar putea sa nu vrea sa le accepte, iar la bancomate ar putea fi cozi interminabile. Cel mai sigur este sa pleci cu toti banii de care ai nevoie sub forma de cash.

Guvernul grec spune ca depozitele sunt in siguranta. Le fel, spune si BNR!

In acelasi timp, guvernul grec insista sa spuna populatiei ca depozitele lor sunt in siguranta. “Depozitele bancare din bancile grecesti sunt in intregime sigure”, afirma Tsipras, cu ocazia anuntului privind introducerea restrictiilor de capital.

Acelasi mesaj il transmite si BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania, pentru a linisti populatia.

Pe 5 iulie, grecii sunt chemati la vot pentru a decide daca mai vor sa ramana in zona euro sau vor sa se reintoarca la drahma.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult