Care sunt bancile grecesti din Romania?
Problemele financiare cu care se confrunta Grecia au trezit probabil temeri pentru orice deponent care are depozite la bancile cu capital grecesc. Daca ai depozite mai mari de 100.000 euro la una dintre ele, cel mai sigur este sa imparti banii la mai multe banci.
Nimeni nu poate spune exact daca problemele bancilor din Grecia se vor rasfrange si asupra subsidiarelor de la noi. De cele mai multe ori, publicul afla ca o banca a dat faliment doar atunci cand este prea tarziu pentru a mai face ceva.
Pe de alta parte, nu exista niciun motiv de panica, pentru a merge si retrage imediat banii din bancile grecesti. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar pana la suma de 100.000 euro pentru fiecare deponent. In plus, legislatia in domeniu s-a imbunatatit, astfel ca primesti banii in maxim 20 zile de la faliment.
Situatia este mai periculoasa pentru cei care au depozite mai mari de 100.000 euro. Sumele care depasesc acest prag nu sunt garantate si pot fi pierdute in eventualitatea unui faliment.
Solutia recomandata este ca banii sa fie impartiti la mai multe banci, deoarece beneficiezi de garantia de 100.000 euro pentru fiecare banca in parte. Astfel, un depozit de 300.000 euro poate fi 100% garantat daca este impartit in depozite de cate 100.000 euro la 3 banci.
Bancile cu capital grecesc din Romania:
- Alpha Bank Romania
- ATE Bank Romania
- Banca Romaneasca (actionar National Bank of Greece)
- Bancpost (actionar Eurobank EFG)
- Piraeus Bank Romania
La aceasta lista se poate adauga Bank of Cyprus Romania, o sucursala a unei banci cipriote, si Marfin Bank, subsidiara grupului cipriot Marfin. Aceste banci finanteaza intr-o masura insemnata economia Greciei, astfel ca pot fi direct afectate de problemele financiare din Grecia.
Emporiki Bank a iesit de curand de pe aceasta lista fierbinte, banca intrand sub controlul direct al grupului francez Credit Agricole.