Cum se aplica darea in plata de catre instanta?

Instantele de judecata vor decide daca procedura darii in plata se poate aplica in cazul unei contestatii, luand in calcul capacitatea de rambursare a clientului si riscul neprevazut asociat creditului.

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Curtea Constitutionala a introdus criterii suplimentare pentru aplicarea legii darii in plata, limitand numarul persoanelor care pot beneficia de aceasta procedura. Decizia curtii vine ca raspuns la contestatiile semnalate de banci.

Darea in plata se poate aplica doar in cazul debitorilor, care desi au actionat cu buna credinta, nu isi mai pot indeplini obligatiile care rezulta din contractele de credit, in urma aparitiei unui eveniment exterior, pe care nu l-au putut prevedea la data incheierii contractului de credit.

Acest criteriu suplimentar are in vederea aplicarea principiul impreviziunii, din Codul Civil. Teoria impreviziunii atenueaza caracterul obligatoriu al contractului, in masura in care pe perioada derularii acestuia intervine o situatie imprevizibila, care face contractul inechitabil pentru una dintre parti.

Un astfel de risc il poate constitui, de exemplu, deprecierea excesiva a francului elvetian fata de leu, ceea ce a crescut in mod disproportionat obligatiile imprumutatilor.

Instanta va decide soarta contractului

In cazul unei contestatii din partea unei banci, instanta va verifica daca aceasta conditie este indeplinita si va pronunta o hotarare prin care va dispune fie adaptarea contractului in forma pe care o decide, fie incetarea sa.

Decizia instantei va produce efecte juridice doar pentru viitor, prestatiile deja executate ramanand castigul contractului.

Clarificarile aduse de Curtea Constitutionala sunt favorabile pentru persoanele supraindatorate care nu mai pot face fata ratelor si dobandesc in acest mod posibilitatea de a iesi dintr-o situatia fara de scapare.

In schimb, bancile vor putea contesta cu succes cererile de dare in plata ale persoanelor care au inca venituri suficiente pentru plata ratelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult