Conditii pentru darea in plata

Legea impune o serie de conditii cu privire la situatiile cand se poate aplica darea in plata. Exista restrictii atat cu privire la solicitant, cat si cu privire la creditul acordat.

Pot apela la darea in plata doar urmatoarele persoane:

  • Imprumutatul este un consumator. Prin consumator se intelege orice persoana fizica care actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industrial sau de productie, artizanale ori liberale. Prin daca nu ai solicitat creditul pentru a derula activitati economice, ci in scop personal, poti beneficia de darea in plata;
  • Consumatorul nu a fost condamnat printr-o decizie definitive pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care solicita darea in plata.

 

Suplimentar, creditul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Creditul nu este acordat in cadrul Programului Prima Casa;
  • Valoarea creditului la momentul acordarii nu depasea echivalentul in lei a 250.000 euro (calculat la cursul BNR din data incheierii contractului);
  • Creditul este garantat cu cel putin un imobil, avand destinatia de locuinta. Astfel, legea se aplica atat pentru creditele imobiliare/ipotecare cat si pentru cele de nevoi personale cu ipoteca;
  • In cazul in care creditul a fost garantat cu doua sau mai multe imobile, toate aceste bunuri trebuie predate bancii.

Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, darea in plata poate fi solicitata de catre consumator, indiferent de situatia creditului (daca are sau nu restante).

Legea se aplica pentru contractele de credit in derulare, cat si pentru cele incheiate dupa intrarea in vigoare a legii.

Ai fost deja executat silit?

In plus, pot cere stingerea datoriilor din credite si persoanele care au fost supuse unei executari silite a imobilului ipotecat si vanzarea locuintei nu a acoperit integral datoria.

In acest caz, darea in plata poate fi solicitata in instanta indiferent de titularul creantei (a datoriei rezultate din credit), de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua impotriva debitorului.

CITESTE MAI DEPARTE

Cum se aplica procedura?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult