Ce avantaje are darea in plata?

Darea in plata este avantajoasa pentru persoanele care au acumulat restante la credite si nu se mai pot redresa financiara, precum si pentru cei care vor sa negocieze o stergere a datoriei cu banca.

Modul in care trebuie utilizata procedura privind darea in plata, depinde de situatia financiara a consumatorului.

Restantieri

Daca ai acumulat restante la credit, datoria fata de banca creste foarte repede, prin aplicarea de penalizari. De multe ori, aceste penalizari fac datoria atat de mare, astfel incat nu mai este cu putinta pentru un consummator sa revina la graficul normal de rambursare.

In cazul in care sumele pe care le platesti catre banca nu acopera nici macar dobanzile si penalitatile datorate, atunci datoria va creste in mod continuu, iar situatia ta financiara se va inrautati tot mai mult.

In aceste cazuri, darea in plata iti va permite sa scapi de aceasta datorie si sa poti incepe o viata noua.

Datoria depaseste valoarea locuintei

Multe persoane au cumparat locuinte prin credite in valuta in perioada de boom cand preturile erau mari. Ulterior, preturile la case au scazut, iar deprecierea cursul a facut ca datoria fata de banca sa creasca.

Aceste evolutii au condus uneori la o situatie nefericita, cand creditul a devenit mai mare decat valoarea locuintei.

Decizii este una dificila in acest cazuri, deoarece ai platit un avans si ai achitat ani buni rata la credit.

Inainte de a solicita darea in plata, este util sa mergi la banca si sa incerci o negociere, pentru reducerea datoriei. In functie de diferenta dintre soldul ramas al creditului si valoarea casei, banca s-ar putea acum sa fie dispusa la negociere si sa stearga partial datoria, astfel incat sa te motiveze sa continui rambursarea creditului.

In cazul in care banca refuza, darea in plata te va scapa de datoriei, dar iti vei asuma o pierdere considerabila: toate sumele achitate pana atunci pentru acel imobil (avansul initial, ratele si eventualele sumele investite in modernizarea locuintei).

In plus, nu vei putea miza pe obtinerea unui nou credit prea curand pentru a cumpara o noua locuinta. Datele de la Biroul de Credit se sterg abia dupa 4 ani.

Averea datornicului este protejata

Darea in plata permite datornicului sa isi pastreze averea si sa evite ca aceasta sa fie executata silit de catre banca. Finantatorul este obligat sa se multumeasca doar cu valorificarea locuintei cu care s-a garantat creditul.

In cazul in care datornicul detine alte imobile, are economii la banci sau orice alte bunuri de valoare, care nu au fost folosite ca garantie la credit, el isi va putea pastra aceste bunuri.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult