Cum se aplica procedura?

Expertul Banilor iti prezinta mai jos, pas cu pas, cum se deruleaza procedura privind darea in plata si cum se solutioneaza contestatiile facute de banci.

Pentru a solicita darea in plata, datornicul trebuie sa transmita o notificare catre creditor, prin intermediul unui notar, avocat ori executor judecatoresc.

In notificare trebuie precizat un interval orar, in doua zile diferite, cand un reprezentant al bancii trebuie sa se prezinte la notar pentru incheierea actelor privind transmiterea proprietatii asupra locuintei si stingerea datoriei. Primul termen nu poate fi mai mic de 30 zile.

Dupa trimiterea notificarii, se suspenda orice plata catre creditor si orice procedura de recuperare a datoriei, judiciara si extrajudiciara atat impotriva debitorului, cat si impotriva codebitorilor si girantilor.

Codebitorii si girantii pot intreprinde si ei acest demers, insa doar cu acceptul persoanei imprumutate. Toate costurile notariale se suporta de catre imprumutat.

Dupa ce banca semneaza actele la notariat, clientul scapa de toate datoriile generate de acel credit (principal, dobanzi si penalitati) si preda locuinta bancii.

Daca banca nu se prezinta la notar in termenul stabilit, datornicul poate cere in instanta o hotarare prin care sa se constate stingerea datoriei si trasmiterea dreptului de proprietate catre banca.

Cum sunt solutionate contestatiile?

E bine de stiut ca banca poate contesta procedura privind darea in plata, in termen de 10 zile de la primirea notificarii, in cazul in care considera ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

Cererea se judeca in procedura de urgenta, de catre judecatoria din raza careia isi are domiciliul consumatorul. Hotararea este supusa apelului.

In aceasta perioada, ramane suspendata interdictia de a continua procedurile de executare silita, iar debitorul nu este obligata sa faca nicio plata catre creditor.

Dupa ce contestatia este respinsa, finantatorul are 10 zile la dispozitie pentru a se prezenta la notar, conform notificarii transmise de consummator.

In cazul in care contestatia este admisa de catre instanta, banca poate relua sau initia procedura judiciara sau extrajudiciara atat impotriva debitorului cat si a co-debitorilor si girantilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult