Ce avans minim are un credit ipotecar?

Avansul minim necesar la obtinerea unui credit ipotecar difera in functie de moneda creditului. Cel mai mic avans se solicita la creditele in lei.

Creditele ipotecare in lei au un avans minim de 15% din valoarea locuintei, stabilit prin regulamentul BNR privind creditarea populatiei. Din cauza legii privind darea in plata, bancile practica un avans minim mult mai mare, de pana la 30-35%.

La creditele imobiliare in valuta, regulamentul BNR impune un avans minim si mai mare: 25% la euro si 40% la alte valute. Tot ca urmare a aparitiei legii darii in plata, bancile au ajuns sa solicite un avans de 40% la toate creditele in valuta.

Bancile cer un avans minim mai redus – egal limitele impuse de BNR – doar la creditele ce depasesc echivalentul a 250.000 euro, deoarece darea in plata nu se aplica pentru aceste imprumuturi.

Cel mai mic avans se intalneste in cadrul programului Prima Casa, unde pentru a obtine credit – in lei – ai nevoie de un avans de numai 5%.

Pentru a estima avansul minim necesar la cumpararea unei locuinte, Expertul Banilor iti pune la dispozitie Calculatorul credit maxim.

CITESTE MAI DEPARTE

Ce suma pot imprumuta?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult