Credit in lei sau valuta?

Spre deosebire de creditele in valuta, cele in lei au devenit mult mai sigure, dar si mai ieftine. Apar si aici riscuri atunci cand rata dobanzii este variabila.

Creditele in lei nu expun clientii la riscul valutar, astfel ca nu trebuie sa iti face probleme legate de evolutia cursului de schimb.

Creditele in lei sunt insa expuse unui alt risc: cel de rata a dobanzii. Spre deosebire de dobanzile la euro, dolari sau franci elvetieni, dobanzile in lei sunt mult mai agitate. Ele cresc si scad cu procente importante in intervale relativ scurte de timp.

Modificari de la o luna la alta de 0,5%-1% sunt frecvente la dobanzile in lei.

Pericolul principal sta insa in lipsa de stabilitate pe termen lung a dobanzilor in lei. In perioadele de criza financiara, dobanzile de referinta la lei au trecut de 10%, in timp ce dobanzile de referinta la euro, dolari sau franci elvetieni au coborat sub 1%.  

Iar in cazul creditelor imobiliare, unde se imprumuta sume importante, aceste modificari duc la cresterea ratei lunare.

Singurul mod in care aceste probleme pot fi evitate este obtinerea unui credit cu dobanda fixa. Oferte de aceste tip sunt insa rare, iar costurile lor tind sa fie mai ridicate.

Creditele in valuta au devenit in ultima perioada mai costisitoare decat cele in lei, astfel ca motivul principal pentru care consumatorii alegeau aceste imprumuturi a disparut.

In plus, aceste credite sunt si mai riscante, deoarece te expun riscului valutar. Pe perioade de cativa ani, pot avea loc cresteri sau scaderi de amploare ale cursului de schimb, care pot face ca un credit sa devina fie foarte ieftin, fie extrem de costisitor.

Din acest punct de vedere, alegerea monedei de imprumut a devenit mult mai simpla in prezent, imprumuturile in lei devenind o alegere mult mai buna. Din acest motiv, multe banci au retras creditele imobiliare in valuta din oferta.

Pentru a vedea exact care sunt riscurile unui credit in lei comparativ cu un credit in euro, Expertul Banilor iti pune la dispozitie un calculator dedicat: Credit in lei sau euro. Acesta iti arata cat ai fi platit pentru rata la credit, in conditiile specificate de tine, daca s-ar repeta evolutiile financiare (pentru dobanzi si curs valutar) din ultimii ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult