Cum se calculeaza despagubirea la intarzierea avionului?

Pasagerii au dreptul sa primeasca o despagubire de la compania aeriana, in cazul in care calatoria lor are o intarziere mai mare de 3 ore. Expertul Banilor iti arata cum se calculeaza compensatia.

Foto: Ambro/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Ambro/ FreeDigitalPhotos.net

Regulamentele europene obliga companiile aeriene sa plateasca despagubiri pasagerilor atunci cand calatoria are o intarziere de 3 ori sau mai mult.

Valoarea compensatiei depinde de lungimea zborului, astfel:
–    250 euro, pentru toate zborurile de pana in 1.500 de km;
–    400 euro, pentru toate zborurile de peste 1.500 km.

Cum se masoara distanta?

Lungimea zborului se masoara ca fiind distanta in linie dreapta intre aeroportul de plecare si aeroportul de sosire, arata o hotarare recenta a Curtii de Justitie a UE.

Curtea a fost sesizata de Tribunalul din Hamburg, unde trei persoane au cerut despagubiri de 400 euro pentrun zbor de la Roma la Hamburg. Zborul a avut o escala la Bruxelles, astfel ca distanta efectiv parcursa a fost de 1.656 km. In schimb, distanta in linie dreapta era de 1.326 km.

Curtea europeana arata ca reglementarile existente nu tin cont daca zborul este direct sau cu escala. Diferentierea reflecta amploarea neplacerilor cauzate pasagerilor, in sensul ca nu au posibilitatea de a-si reorganiza in mod liber calatoria si a evita pierderea de timp legata de anulare.

Din acest motiv, s-a considerat ca natura zborului (direct sau cu escala) nu are un impact asupra amplorii neplacerii cauzate de intarziere. Prin urmare, distanta efectiv parcursa nu influenteaza marimea compensatiei.

Pentru ce zboruri se datoreaza compensatii?

Aceste compensatii sunt reglementate la nivel european, astfel ca pasagerii pot beneficia de acest drept doar in urmatoarele situatii:
–    pasagerii pleaca de pe un aeroport, care apartine unui stat membru;
–    pasagerii pleaca dintr-un aeroport situat intr-o tara terta catre un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult