Cum iti afecteaza criza vacanta din Grecia?

AtenaDaca urmeaza sa-ti petreci concediul de vara in Grecia, te poti proteja daca pleci din tara cu mai mult cash la tine, deoarece cardurile bancare se pot dovedi inutile intr-un scenariu negativ.

Grecia poarta negocieri pentru a convinge creditorii internationali sa elibereze o noua transa din imprumut.

Situatia se schimba de la o ora la alta, astfel ca e dificil de estimat cum se va finaliza.

Intre timp, populatia nu mai are rabdare si scoate sume considerabile de la bancomate. Conform BBC, in fiecare zi se mai retrage cate un miliard de euro din bancile grecesti.
 
In cazul in care ti-ai rezervat deja vacanta in Grecia, aceste vesti nu sunt tocmai placute. Cea mai buna metoda de protectie este sa pleci din tara cu suficiente rezerve de cash si sa nu te bazezi pe cardul de debit sau de credit.

In scenariul negativ in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, cel mai probabil se vor impune restrictii de capital. Banii din banci vor fi blocati, iar firmele si populatia nu vor putea retrage banii din banci, decat in anumite limite.

Pentru o anumita perioada, retragerile din banci pot fi chiar sistate, asa cum s-a intamplat in Cipru. Restrictiile se vor aplica atat pentru rezidenti cat si pentru turisti, astfel ca nu vei putea scoate bani de la bancomate.

In plus, hotelurile si restaurantele vor incepe sa refuze sa mai accepte platile cu cardul, deoarece acesti bani ajung direct in contul bancar si nu pot fi accesati.

Firmele vor dori sa incaseze banii in numerar, astfel ca platile de acest tip vor fi preferate de toti comerciantii. Prin urmare, atat timp cat ai suficient cash la tine nu vei intampina probleme cu platile, indiferent de ce se intampla cu datoria publica a Greciei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult