Creditele in lei se scumpesc, iar cele in euro se ieftinesc

Foto: pakorn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: pakorn/ FreeDigitalPhotos.net

Evolutiile de pe pietele monetare vor conduce in lunile urmatoare la scumpirea creditelor in lei si la ieftinirea creditelor in euro.

Costul creditelor cu dobanda variabila este influentat in timp de evolutia indicilor monetari de referinta. In luna septembrie 2014, evolutiile au fost opuse pentru creditele in lei si pentru cele in euro.

Imprumuturile in moneda nationale depind de evolutia ratelor Robor. Acestea au avut o luna proasta in septembrie, deoarece s-au inregistrat majorari. Cresterile nu au fost atat de semnificative, insa suficient pentru a majora rata lunara de plata.

Indicele Robor la 3 luni este cel mai des utilizat de banci, pentru actualizarea dobanzilor in lei, in special la creditele Prima Casa. Valoarea sa a urcat de la 2,3% la sfarsitul lui august 2014 pana la 3,1% pe 29 septembrie 2014.

Pentru un credit de 150.000 pe 20 ani, o majorare cu 0,8% a ratei dobanzii presupune o rata mai mare cu 60 lei. Poti simula impactul la creditul tau, cu ajutorul calculatorului Rate credit.

La creditele ipotecare in lei, multe banci folosesc ca indice de referinta Robor la 6 luni. In acest caz, indicele a inregistrat o crestere mai lenta (de la 2,5% la 3%).

Pe de alta parte, clientii cu credite in euro au motive de bucurie. Deciziile luate de Banca Centrala Europeana incep sa se vada, astfel ca ratele Euribor ating noi minime istorice. De exemplu, Euribor la 3 luni a coborat de la 0,16% la numai 0,08%.

In plus, cursul de schimb s-a dovedit extrem de stabil in ultima perioada, euro stagnand in apropierea pragului de 4,40 lei.

Si, cel mai probabil, pana la alegerile prezidentiale nu vor fi surprize in aceasta zona, daca e sa tinem cont de istoricul ultimelor alegeri din 2009. Atunci BNR a tinut cursul pe loc, desi presiunile de depreciere erau extrem de mari, corectia fiind amanata pentru prima luna a anului urmator.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult