Credit Prima Casa: Cum vand casa mai devreme de 5 ani?

Creditul Prima Casa impune ca locuinta achizitionata prin credit sa nu fie vanduta in primii 5 ani. Daca esti nevoit sa vinzi locuinta, singura solutie este rambursarea integrala a creditului.

Clientii care isi cumpara un apartament prin credit Prima Casa intampina anumite restrictii dupa ce au obtinut creditul. Cea mai importanta este imposibilitatea de a vinde locuinta mai devreme de 5 ani, aceasta interdictie fiind inscrisa in cartea funciara.

Pot insa exista situatii cand aceasta restrictie poate crea inconveniente majore. De exemplu, in caz de divort, daca niciunul dintre soti nu poate plati de unul singur rata la banca, separarea bunurilor poate deveni extrem de dificila.

O alta problema poate aparea in cazul in care vrei sa schimbi locuinta. De pilda, a aparut un copil, astfel ca un apartament mai mare este mai portivit pentru noua situatie familiala.

Singura modalitate in aceste cazuri este ca imprumutul sa fie rambursat integral. Legea permite ca interdictia de vanzare sa fie radiata in aceasta situatie, astfel ca locuinta poate fi apoi instrainata fara probleme.

Rambursarea integrala a creditului nu este deloc la indemana, avand in vedere ca suma imprumutata este foarte mare.

Din pacate, nici refinantarea creditului nu este posibila, deoarece in cartea funciara este inscrisa si interdictia de grevare cu alte sarcini. Prin urmare, banca ce urmeaza sa refinanteze imprumutul nu poate inscrie ipoteca de rang 2, fara acordul Ministerului Finantelor Publice (acceptul se obtine doar dupa primii 5 ani).

Prin urmare, daca nu esti 100% sigur ca vei locui in casa achizitionata cel putin 5 ani, creditul imobiliar standard ar putea fi o solutie mai buna decat unul Prima Casa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult