Brokerii de credite devin reglementati

Brokerii de credite devin in sfarsit obligati sa indeplineasca o serie de conditii minime pentru a-si putea desfasura activitatea, ceea ce va oferi consumatorilor un plus de protectie.

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Din 21 martie 2017, activitatea brokerilor de credite devine reglementata, acestia fiind obligati sa faca dovada la ANPC ca indeplinesc cerintele minime, introduse prin OUG nr. 52/2016.

Brokerii trebuie sa incheie o asigurare de raspundere civila profesionala, care sa acopere daune anuale de pana la 750.000 euro.

In plus, personalul trebuie sa faca dovada unor cunostinte minime cu privire la produsele de credit si serviciile accesorii si trebuie sa cunoasca legislatia in domeniul contractelor de credit pentru consumatori.

De asemenea, se asteapta ca angajatii sa aiba cunostinte despre procesul de evaluare a garantiilor si a bonitatii solicitantilor de credit.

Aceste cerinte sunt binevenite, deoarece este necesar ca agentul de vanzari sa stapaneasca foarte bine produsul vandut si sa respecte drepturile consumatorilor, astfel incat sa poata oferi informatii corecte clientilor potentiali.

Vidul legislativ a permis brokerilor sa functioneze nesupravegheati

Faptul ca brokerii de credite au functionat pana acum de capul lor nu este normal, deoarece toti ceilalti intermediari din sfera financiara au nevoie de autorizare speciala. De exemplu, intermediarii de asigurari, produse de investitii sau fonduri de pensii private trebuie sa obtina in prealabil avizul ASF, pe care il pot pierde daca nu au o conduita corecta.

Doar in domeniul creditelor, nimeni nu avea nevoie de nicio autorizare. Creditul de consum a fost reglementat prima oara prin Legea nr. 289/2004 care stabilea la art. 15, alin 1, ca “pentru exercitatea activitatii de creditare reglementate de prezenta lege, creditorii si intermediarii de credite trebuie sa obtina in acest sens o autorizatie oficiala, in conditiile art.22, alin 2.”.

La art.22, guvernul urma sa mandateze cine este autoritatea competenta care sa emita normele de autorizare a intermediarilor de credite. Hotararea de guvern nu a mai aparut, insa, astfel ca abia dupa 13 ani, brokerii devin in sfarsit reglementati.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult