Tarifele notariale minime vor fi eliminate partial

Activitatea cabinetelor notariale va incepe sa functioneze pe principiile pietei libere, onorariile minime urmand sa fie partial eliminate. Notarii vor incepe concurenta pe preturi.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) va trimite ministrului justitiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor si stabilirea tarifelor in mod concurential.

Decizia vine in contextul in care Consiliul Concurentei a declansat in 2015 o investigatie cu privire la o posibila incalcare a prevederilor legii concurentei in domeniul birourilor notariale.

Angajamentele asumate de UNNPR elimina complet, imediat si definitiv ingrijorarilor ce au condus la declansarea investigatiei, la sfarsitul anului 2015”, se arata intr-un comunicat al Consiliul Concurentei.

In acest mod, vor fi inlaturate restrangerile concurentiale privind stabilirea onorariilor minime, publicitatea individuala, modalitatea de incasare a onorariilor, atragerea clientelei si racolarea personalului din cadrul birourilor notariale.

Aceste angajamente constituie un prim pas, esential, in procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important si apreciem preocuparea sa, legitima de altfel, pentru calitate si integritate, dar trebuie sa existe si concurenta pentru a avea calitate la preturi rezonabile”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Ce onorarii vor fi liberalizate?

Consiliul a pus la punct un mecanism de monitorizare, pentru a se asigura ca angajamentele vor fi puse in practica.

Institutia va colabora cu Ministerul Justitiei in scopul implementarii programului de liberalizare a preturilor pentru anumite acte si servicii notariale.

Liberalizarea va fi propusa pentru onorariile care nu au fost reglementate expres prin ordin al ministrului justitiei.

Vor fi vizate actele si serviciile pentru care s-a stabilit un onorariu minim, dar care prin natura lor, pot fi realizate si de catre alte profesii independente, inclusiv liberale: contracte de comodat, antecontracte, contracte de inchiriere, dare de data certa, consultatii juridice, anumite acte si proceduri care au ca obiect bunuri mobile.

De ce s-a declansat investigatia?

Consiliul Concurentei a declansat investigatia pe piata birourilor notariale dupa ce UNNPR a aprobat noul cod deontologic in 2015.

Acesta a introdus prevederi care a creat ingrijorari. De exemplu, Codul stabileste conduita concurentiala dintre birouri si intezice notarilor sa practice tarife mai mici decat onorariile minime.

De asemeanea, se interzice acordarea oricaror facilitati de plata sau de esalonare a platilor, anuntarea publica a tarifelor si a modului de calcul a acestora.

Birourile notariale nu au dreptul sa racoleze personal instruit si format de un alt birou sau sa angajeze un profesionist pentru atragerea de clienti ori pentru a-i face reclama. De asemenea, publicitatea indviduala este interzisa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult