BCR pierde irevocabil un proces colectiv cu peste 200 de clienti

bcr7Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat in mod irevocabil ca dobanda variabila de referinta utilizata de BCR la credite este abuziva. BCR este obligata sa refaca graficele de rambursare pentru peste 200 de clienti.

BCR a incasat o lovitura puternica in justitie, deoarece a pierdut primul procesul colectiv cu proprii clienti. Pe 20 octombrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a constatat printr-o hotarare irevocabila, caracterul abuziv al clauzei privind dobanda de referinta variabila.

ICCJ “constata nulitatea absoluta a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuatumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare  a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare”.

Avocatul clientilor, Gheorghe Piperea, anticipeaza ca dupa ce Inalta Curte va publica motivatia, BCR urmeaza sa aplice o rata a dobanzii formata din marja initiala din contract, plus indicele monetar de referinta (Euribor/Robor).

In prezent, dobanda variabila BCR la lei este de 8,35%-9,35%, in timp ce Robor la 3 luni se situeaza la numai 1,5%. La euro, BCR tine dobanda variabila la 6,4%-7,9%, in timp ce Euribor la 3 luni este de -0,04%.

Prin urmare, ratele lunare la aceste credite urmeaza sa scada foarte mult. In plus, Piperea spune ca BCR va fi obligata sa restituie clientilor banii incasati suplimentar, prin aplicarea clauzei abuzive.

Legea clauzelor abuzive permite extinderea deciziei pentru toti clientii BCR

Miza acestui proces colectiv este insa mult mai mare. Actuala lege privind clauzele abuzive da dreptul ANPC si asociatiilor de consumatori sa ceara in instanta ca banca sa elimine clauzele abuzive din toate contractele in derulare. Astfel, toti clientii BCR ar putea beneficia de aceasta decizie irevocabila a ICCJ.

Decizia ICCJ vine intr-un moment in care BCR a lansat o oferta de refinantare cu dobanzi mai mici, prin care rata lunara poate scadea in medie cu 20%. Masura a fost prezentata de BCR ca un mijloc de a se apropia de clienti.

Cei care au mers in unitati au aflat insa ca, in spatele ofertei, este pusa conditia de a renunta la procesele cu banca. Pana acum, 10.000 de clienti au acceptat oferta de refinantare, a informat BCR.

Desi BCR a anuntat public ca si-a schimbat atitudinea fata de clienti si doreste un parteneriat pe termen lung, in paralel, au lansate intimidari cate avocatii clientilor. Directia juridica a bancii a transmis ca sa gandeste sa-i dea in judecata, pe motiv ca sunt “samsari de litigii” si fac promisiuni inselatoare. Decizia curtii supreme arata insa ca juristii BCR au gresit inca o data, nu doar atunci cand au redactat contractele de credite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult